"זה אוברייטד" – על אובייקטיביות ומדדי איכות

אנחנו כבר בקו האמצע של עונת האביב ועכשיו ידוע מי הסדרות המדוברות יותר ופחות ונראה שכל אחד גיבש את דעתו על הליינאפ החדש. כצפוי, הסדרה הפופולרית ביותר ללא עוררין היא Spy x Family, שלא רק הצליחה להשאיר אבק מבחינת הויראליות שלה לסדרות המשך כמו Kaguya-sama ו Shield Hero (מישהו בכלל המשיך לעונה השניה? אני לא שומע עליה כלל). נראה שזו גם הצליחה להתברג בקונצנזוס כסדרה מצוינת. למעשה, הדירוגים של Spy x Family הביאו אותה השבוע למקום השני ב MAL, עם ציון שעולה על 9 ומאיים על המקום הראשון הנצחי, FMAB (מאז ירדה קצת, כמו שתמיד קורה. נכון לכתיבת שורות אלה היא נמצאת במקום הרביעי ברשימה).

גם אני צופה בסדרה ויכול לחלוטין להבין את ההייפ. למעשה אני כותב את הפוסט הזה בדיוק לאחר שסיימתי את הצפייה בפרק השישי שנהניתי ממנו בכל רגע ורגע – כי זו פשוט סדרה כל כך חמודה וכיפית עם דמויות כל כך נהדרות שאיך אפשר שלא? ובכן, תלוי כמה אותו הייפ מפריע לכם. כי כמו כל סדרה שעוברת גבול מסוים של פופולריות או הערכה, מתישהו גם נמשכים אליה הקולות שמרגישים את הצורך להגיד את ההיפך, וזה לרוב מלווה בביטוי הידוע והמעייף – "זה אוברייטד".

לפני שאגיד למה זה הפך לדעתי לביטוי כה מעיק, ארצה רק להבהיר: טבעי לחלוטין שיש אנשים שלא התחברו ל Spy x Family או שחושבים שהיא לא טובה בלי קשר להרגשתם הכללית. טבעי גם לחשוב שהיא כן טובה, פשוט לא ברמה שעושים ממנה. זה נכון גם לגבי אחרות. אני יכול להעיד על עצמי שאני חושב כך לדוגמה Sangatsu no Lion שאינה מרבה באירועים משמעותיים, Mawaru Penguindrum שמעדיפה להשוויץ ברפרנסים מאשר לשמור על מבנה עלילתי הגיוני ואפילו קלאסיקות כמו Ergo Proxy ו Serial Experiments Lain שלטעמי ניסו מדי להתחכם ולהתפלסף ושכחו שצריך גם לספר סיפור על הדרך. לא נהניתי מהן כמו שאחרים נהנו ולא הייתי מדרג אותן גבוה כמו שהם דירגו, אבל זאת כמובן דעתי ודעתי בלבד, ובדיוק משום כך לא הייתי משתמש בביטוי "אוברייטד" עבור אף אחת מהן.

הבעיה שלי בביטוי הזה היא שגם הפירוש המילולי שלו וגם האופן בו משתמשים בו יוצא מתוך נקודת הנחה פשוטה: שלא רק קיימים "פגמים" ביצירה עצמה, אלא שהבעיה היא בראש ובראשונה אצל הקהל. הוא זה שלא דירג נכון או שלא הפנה את תשומת הלב שלו לאן שבאמת היה צריך. זו מן פוזיציה מתנשאת שכזו שבאה להגיד בעצם ש"אובייקטיבית" הרוב טועה, ושהצדיק בסדום הוא אותו אחד שפחות התלהב ויודע את האמת שכולם עיוורים לה.

וזה, איך לומר… ילדותי. לא רק שזה ילדותי, זה לרוב גם מעיד על ההיפך. מתישהו אחרי גיל ה"אני הכי חכם מכולם" צריכה להגיע ההבנה שאם כולם חושבים שמשהו הוא טוב ורק אתם לא, זה כנראה לא כי כולם מטומטמים. זה משאיר שתי אפשרויות: או שהסדרה פשוט לא לטעמכם (לגיטימי בהחלט), או שאתם פשוט מפספסים משהו.

בדרך כלל אותם אנשים שופטים את הסדרה על דברים שלא רלוונטיים למה שהיא מנסה לעשות, נתפסים למשהו ממש שולי שלא באמת מעיד עליה כמכלול או פשוט משווים לאיזשהו אידיאל מאוד ספציפי של איך סדרה "איכותית אובייקטיבית" אמורה להיראות ומנסים לבחון אם הסדרה המדוברת מסמנת V על הצ'קליסט הזה – שזו מלכתחילה דרך קצת עקומה למדוד אומנות שכה מגוונת בדרכים שהיא יכולה להעביר רגשות ומסרים.

והרי לטעון לאובייקטיביות בתחום שכזה זה נדון לכישלון מראש. הטענה לגבי "איכות אובייקטיבית" היא שישנם מדדי איכות מוסכמים על פי רוב, ושעל פיהם ניתן לעמוד את איכות הסדרה, אלא שמי שלמד את נושא הכתיבה ברצינות יגיד לכם שמושגים כלליים כמו "עלילה טובה" ו"דמויות טובות" לא אומרים כלום כשלעצמם ושגם הם מורכבים מהרבה גורמים ומשתנים, תופסים נפח שונה ומשרתים אחד את השני בהתאם למטרה. והרי אם מישהו אחד יכול להגיד שהעלילה טובה ואחר שהיא לא טובה – כנראה שאין הדבר מוגדר היטב.

יותר מכך, אם ננסה להשתכנע בטענת האובייקטיביות לפי מדדים שנקבעו על פי חוכמת ההמונים, הרי שחזרנו לנקודת ההתחלה: אם ההמונים הם אלה שדרגו את Spy x Family כאנימה השניה הטובה ביותר, הלא זה נכון באופן אובייקטיבי? (הערת שוליים: אני לא באמת חושב שהציון ב MAL או בכל אתר אחר משנה משהו. הוא משתנה כל שני וחמישי ורוב האנשים ממילא מדרגים את הסדרות רק לאחר שהן הסתיימו או עושים מלחמות דירוגים מטופשות ופותחים עוד משתמשים כדי לשנות אותו, כך ש Spy x Family שלנו צפויה לרדת בדירוג כנראה עוד הרבה, כפי שכבר קרה במקרים דומים בעבר.)

השאלה הזאת תוביל כמובן לטענות שההמון מורכב מאנשים עם פחות ניסיון בתחום, שראה פחות סדרות והוא פחות מבין מה טוב ולא טוב. Fair Enough, אבל בהינתן העובדה שלרוב הצופים הקאז'ואליים אין בכלל חשבון ב MAL ושאין בידינו נתונים מדויקים יותר המשקפים את דעת הקהל ה"מנוסה" כביכול – זה פשוט יהפוך לטיעון שנשען על החוויה האישית של הבנאדם בהתחשב בדעתו ובדעת הסובבים אותו, ולזה יש שם שם: חוויה סובייקטיבית.

אני לא אומר שאין כלים למדידת איכות כלל, למציאת נקודות שכדאי לשפר בסיפור או לכאלו שהופכות אותו לטוב יותר/פחות, אבל זה מקצוע שלם ומורכב הרבה יותר ממה שכל הדיוט באינטרנט שהחליט שהוא מבקר קולנוע יום אחד כי הוא שמע פעם מושגים כמו "עלילה", "דמויות" ו"אנימציה" יגיד לכם. גם כל האנליזה שנעשתה על הנושא מתבססת בסופו של יום על חוויה סובייקטיבית ומנסה לפענח מה המרכיבים הגורמים לאנשים לפתח עניין בסיפורים, לא להיפך. להסתכל על כך מזווית של "סיפור טוב צריך שיהיה לו א', ב', ג' ומי שהתעניין בסיפור שאין לו את זה הטעם שלו לא איכותי" זו הסתכלות הפוכה ומעוותת על העניין מלכתחילה.

על כל הסדרות שהזכרתי קודם, וגם אחרות, אני יכול אמנם להעיד מה מפריע לי, אבל חשוב מכך – אני יכול גם להבין מה גרם לאחרים לאהוב אותן, וזו לדעתי מיומנות שהרבה יותר קשה להשיג. בתור כותב חובב אני יודע שגם לי עוד דרך ארוכה עד שאפענח את הדברים עד הסוף, ואם אגלה לכם סוד, בחלק גדול מהסקירות שכתבתי כאן בבלוג קיבלתי את התחושה בדיעבד שלא הצלחתי לגעת בשורש העניין. וזה סך הכל הגיוני, כי אם זה היה קל כל כך כנראה שכבר הייתי כותב את המגנום אופוס שלי ושוחה בכספי ההצלחה, לא מבלה את זמני כאן.

אם אתם בניגוד אליי כן יודעים הכל, אל תבזבזו את הזמן על לקרוא ולהגיב לי, אני מפציר בכם לנצל אותו כדי ללכת לכתוב את היצירה הסופר איכותית שלכם. בהצלחה.

לכל השאר, כמו שכתבתי בתחילת הסקירה שלי על סרט "אוברייטד" אחר – אל תתנו להתלהבות או חוסר התלהבות של אנשים להיות פקטור שיהרוס לכם את ההנאה מהתחביב.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s