השבוע אנחנו מציינים מאורע היסטורי. מאורע שבו עברנו מעבדות לחירות, מחורף לאביב, מאורע שיהפוך לחג שנספר עליו לילדינו והם יספרו לילדיהם בתורם. אני לא מדבר על פסח, זה לא שכזה מרגש אותי להפסיק לאכול חמץ לשבוע ואני חייב להודות שהאטרקטביות של החג הזה ירדה משמעותית מאז שהגעתי לגיל שבו לא מתאים יותר שאלך לחפש את האפיקומן ושהפסקתי לקבל חופש. כשאני אומר "אנחנו מציינים" אני מתכוון לאנחנו, קהילת האנימה, שאחרי שנים רבות שאנו מייחלים לראות ערוץ טלווייזיה שמוקדש כולו למדיום האהוב עלינו – סופסוף קיבלנו כזה. טוב, זה לא ממש "ערוץ" כמו שנאמר בהתחלה, זה יותר… ספרייה. ב VOD של הוט/יס… כן.
נכון שזה קצת שונה מאיך שהעניין מותג בתחילה (וטוב שהבינו את ההטעייה ותיקנו), אבל אני חושב שבסך הכל ספרייה שכזו היא רעיון שקצת יותר מותאם לדרך בה אנשים צורכים את התוכן שלהם בימינו, וספציפית בקרב חובבי התחום, לפחות אם מה שתוכנן להיות משודר הוא נטו פרקי אנימה ולא שום דבר מעבר. בימים עברו, כאשר באמת היה ערוץ כזה וסדרות פשוט שודרו אחת אחרי השניה, היה דיי קשה לעקוב אם פספסת כמה פרקים (ולכן לא צפיתי ב"המסע של קינו", ב"12 הממלכות" ושאר הדברים ששודרו שם בזמנו).
אם כבר אותו ערוץ ישן, נראה שהפעם הפיקו לקחים והוחלט להביא סדרות שהן אשכרה פופולריות ויכולות למשוך קהל – הידד! בספריית האנימה החדשה אפשר למצוא לא פחות מאשר את Assassination Classroom, Tokyo Ghoul ו Soul Eater. יש גם כמה נוספות, לא הכל לצערנו בדיבוב ליפנית (בחירה תמוהה למדי שבצדק גרמה ללא מעט אנשים להרים גבה. אנחנו אוהבים את האנימה שלנו ביפנית, תודה), אבל כן מדובר בסדרות שרובן כבר הוכיחו את עצמן גם בקרב הקהל המקומי ומבטיחים לנו עוד בהמשך הדרך.
על דבר אחד אולי פחות חשבו כשהקימו את הפרויקט הזה והוא הקהילה שאליה הוא מכוון. לצערי, לא יכולתי לבחון את חווית הצפייה בשירות בעצמי לפני כתיבת הפוסט הזה כיוון שאני כבר לא מנוי ביס או בהוט (משהו שלא ממש מצטער עליו. מעדיף להמשיך לאכול מצות לשארית חיי), אבל גם לו הייתי יכול להגיד לכם שהתרגום באמת איכותי כמובטח ושאני אוהב את התכנים – אני לא באמת רואה את עצמי צופה דרך השירות הזה. אני בכל זאת שייך לזרם גדול בקהילה שצופה בכלל בתרגום לאנגלית, מה שלא קיים שם, ושאת רוב הדברים הפופולריים ביותר הוא כבר ראה. רבים גם צופים רק בסדרות החדשות ביותר, משבצת שאפילו Megalo Box היחסית חדשה מ 2018, שדווקא כן קיימת בספרייה, עדיין רחוקה מלמלא.
יכול להיות שזה פשוט לא בשבילי וזה מיועד יותר לילדים ולצופים חדשים, זו הנחה סבירה בהחלט וזה רעיון לא רע לנסות להגדיל את הקהל המקומי במקום להסתמך על הגודל שלו היום – אלא שזה מרגיש מעט מדי ומאוחר מדי. הרי גם אם נשים את האופציות הפיראטיות בצד (שזו תחרות לא הוגנת מלכתחילה), מלבד סדרות שבועיות – את כל הצרכים מהפסקה הקודמת ממלאת המתחרה נטפליקס בהצלחה כבר היום, עם כמות מכובדת של סדרות ומנויים שרובם לא נרשמו אליה בשביל האנימה כלל.
דווקא משום כך, נטפליקס הרבה יותר אפקטיבית גם עבור הקהל הקיים וגם עבור קהלים חדשים, כאלה שכנראה שלא היו נכנסים לתוך תחנה ייעודית המוקדשת למדיום שהם לא מכירים ושעדיין מקבלים המלצות לסדרות אנימה ישירות לעמוד הבית. שירותי סטרימינג הם לא רק אפקטיביים יותר בלעודד אנשים להתנסות בתכנים מסוגים שונים, הם גם דרך הרבה יותר מודרנית באופן כללי לצרוך תוכן בכל מכשיר (ומבלי להסתמך על חברת כבלים/לווין מסוימת). סטרימינג זה לא "העתיד", זה ההווה כבר כמה שנים טובות, ולכן ההחלטה על פתיחת ספריית VOD ייעודית ולא למשל להבא את Crunchyroll לארץ מרגישה כמו רעיון מעט תמוה.
עם כל אלה, אגיד שכאן פחות או יותר מסתיימת הביקורת שלי על הפרויקט. בניגוד לאחרים, אין לי ציפייה באמת לתרגום מושלם שיתחרה בכזה שמעריצים שוקדים עליו במשך ימים או שבועות לפרק (גם ככה יותר גרוע משל נטפליקס זה כנראה לא יהיה) ואני לא חושב שצריך לעשות מזה יותר מדי עניין – יש בכל זאת קהל רב שזה לא הפריע לו לא בנטפליקס, לא בצפייה ברצועת "טלמאנגה" שהייתה בערוץ הילדים, ובואו, זה לא שרוב תרגומי המעריצים שמנופפים בהם הם בדיוק state of the art. אני חושב שהבחירה להשאיר את שמות הכותרים באנגלית היא כבר איזשהו סימן חיובי, לפחות בחלק מהמקרים.
אני גם לא מתכוון להצטרף למקהלת ה"בשביל מה צריך את זה? יש הכל בחינם באינטרנט!", כי אם כמה שאני מאמין שיש הצדקה במצב הקיים לפיראטיות, בעיקר עבור מי שמחפש לצפות בתרגום לעברית – פסילה מראש של ניסיון להפוך צריכה חוקית לנוחה וכדאית רק משום שקיימת אלטרנטיבה פיראטית היא לא פחות מאשר כפיות טובה.
יש גם ביקורות אפילו פחות ענייניות על הנושא, אנשים שאפילו לועגים ישירות לנסיונות של מנהלי הפרויקט להלהיב את הקהל המקומי או סתם יורדים על התכנים. זו התנהגות שמשקפת דיי בבירור למה לקהילה שלנו לא היה עד עכשיו ואולי גם לא מגיע יצוג אמיתי לצד חובבי מארוול, ספורט ואפילו ריאליטי ושאר מיינסטרים בפלטפורמות הגדולות – ולי באופן אישי תמיד חבל לראות את הרעל הזה יוצא בכל פינה באינטרנט.
כי בסך הכל אני מאמין ש"ספריית האנימה" הוא פרויקט מבורך שהלב שלו במקום הנכון. הוא רק בחיתוליו ועוד יש לו הרבה מה להוכיח. אם אנחנו רוצים לראות מתישהו בעתיד "ערוץ" אמיתי כפי שהובטח לנו, כזה שמשדר למשל את הפרקים החדשים ביותר כמעט במקביל לשידור היפני (מצב שכבר קיים עם סדרות מערביות מזה זמן רב) – אנחנו צריכים להיות מסוגלים לקבל באהבה גם את השלבים שבדרך. לצערי, אני עדיין מתקשה לראות את זה מתרומם ומציג רווחיות אמיתית בפורמט הנוכחי המוגבל והמיושן, בטח שלא מייצר גדילה או השפעה אמיתית על הקהילה המקומית. אני מעריך את הניסיון ומקווה שאני טועה. קצת חבל שאין לי לחם לשבוע הקרוב כדי להעביר את הטעם הרע שהשאירו חלק מהתגובות.
הכותרת גרמה לי לחשוב שאתה פותח ערוץ משלך ביוטיוב ולהתלהב לרגע. אבל אז ראיתי תנושא ויש לי דעה עליו בתור אחד שגר בבית שרובו עדיין מחזיק כבלים (וספציפית hot) ועדיין יש לי נטפליקס, חשבתי שיהיה נחמד לצפות באנימה בטלוויזיה בהתחלה האמת פסלתי את הערוץ אבל אז ראיתי שרוב האנימות יהיו בדיבוב יפני אז למה לא, ניסיתי לצפות בטוקיו גול בדיבוב לצערי זה היה נוראי, אבל ייתכן וזה רק אני, אפילו סדרות אנימציה מערביות אעדיף לשים בדיבוב יפני, בכל מקרה לאחר מכן ניסיתי no game no life (שזו הפעם הראשונה שלי שצפיתי בה אז נחמד) ואני מאמין דווקא שיש פוטנציאל אני אישית תמיד נהנה לצפות באנימה על המסך הגדול ואני רואה שגם הם מעדכנים תספרייה ואם הם ישארו עדכניים ותמיד יביאו דברים חדשים יש מצב שזה יביא דברים אפילו יותר עדכניים, דבר שני הטענה שניסו לכוון את זה לילדים פסולה אוטומטית, הספרייה בhot ממוקמת במקום שילדים אפילו לא משתמשים בו בhot יש כמה vod האדום מתאים לילדים והשאר לא, הירוק מביניהם הוא זה שערוץ האנימה נמצא בו, תוסיף לזה שהם הביאו אנימות שממש לא מתאימות לילדים, זה פסול כבר מעצם העובדה שיש ספרייה של סדרות אנימציה כולל אנימה המיועדות לילדים בvod המותאם לילדים, לכן אפשר להבין שהערוץ מכוון לקהל קצת יותר בוגר
אהבתיאהבתי
חחחח אין לי כוונה להפוך ליוטיובר בזמן הקרוב, אבל תודה על המחמאה.
אני לא הכי בקיא באיך הוט מחלקים את הדמוגרפיה של ה VOD שלהם, לא זכור לי שפעם הייתה ממש חלוקה כזאת, אבל אולי זה השתנה מאז הפעם האחרונה שיצא לי להיכנס לשם.
נחמד באמת שמביאים לארץ סדרות אנימה שאין מיועדות לקהל המאוד צעיר, אבל כך או כך, הנקודה היא שעושה רושם שהספרייה פונה יותר לקהלים חדשים מאשר לצופים וותיקים שלאו דווקא זקוקים לה – לא שזו לא החלטה הגיונית, כאמור.
אהבתיאהבתי
לדעתך בתחום המנגות אם יעשו חנות רשמית שממש מייבאת מנגות מחול ומשאירה בתרגום לאנגלית ומוכרת בזול זה יתפוס תקהילה הוותיקה?
אהבתיאהבתי
אני לא בדיוק מבין מה הכוונה ב"רשמית". יש חנויות שמוכרות מנגה בתרגום לאנגלית בארץ כבר שנים (ומניח שאם הן עדיין קיימות, אז כנראה שזה הולך מספיק טוב, על אף שאף אחת מהן לא מוכרת מנגות באופן בלעדי למיטב ידיעתי). כמובן שאם זה היה יותר בזול היו יותר קונים ואנשים לא היו מרגישים צורך להזמין מחו"ל במקום, אבל זה נכון בארץ לגבי כל דבר כמעט (טלפונים, משחקים, בגדים…), לא רק מנגה.
אהבתיאהבתי
בתור אדם שמשקיע חלק מזמנו בבנייה וניהול של אתר אנימה פיראטי, זה בהחלט נראה כמו צעד בכיוון הנכון, רק חבל שמי שלוקח את הצעד הזה לוקח צעד קדימה ושלושת רבעי צעדים אחורה. הסיבה המרכזית שאתרים פיראטים לאנימה קיימים בכמות גבוהה בארץ זה שאין שידור של הפרקים בסמוך למועד השידור ביפן. אם זה היה המצב (לפחות בעברית) חצי מהאתרים היו נסגרים כי הם לא עושים את זה מחוסר כבוד, הם עושים את זה כי אף אחד לא לוקח יוזמה לעשות. אבל אם יש דאגה אחת שלדעתי עולה מזה זה שאני לא רוצה שנתחיל לראות את yes או hot מתחילים לצוד פאנסאבים במקום לתת להם סיבה לפרוש מעצמם ופשוט להינות מהתכנים האלה בקלות ובזול
אהבתיאהבתי
לפעמים גם אנשים מעדיפים לצרוך תוכן שזמין חוקי באופן פיראטי מכל מיני סיבות, בין אם זה איכות הווידאו או התרגום בין אם הם כבר ממש התרגלו לצפות באנימה במחשב ופחות בטלוויזיה
אהבתיאהבתי
פיראטיות זה משהו שכנראה לעולם לא יעלם לגמרי משלל סיבות ותמיד יהיו אנשים שמעדיפים את זה או שלא יכולים להרשות לעצמם רכישה של תוקן חוקי (למשל ילדים), זה משהו ברור מאליו.
עם זאת, אני כן חושב שאפשר לצמצם את ההיקפים שלה מאוד ומסכים עם באנג'ו שזה פשוט עניין של אלטרנטביה ראויה. תחום הגיימינג הוא דוגמה מעולה לכך, כאשר היום אפשר להשיג משחקים במחירים נמוכים והרבה יותר בקלות מאשר פעם מבלי אפילו לגשת לחנות ולקנות עותק פיזי – וזה לגמרי הוכיח את עצמו. אפילו עם לא נלך כל כך רחוק ונשאר בתחום האנימה, שירותים כמו קראנצ'ירול ונטפליקס גם כן הביאו להישגים מרשימים בנושא. בארץ עדיין אין ממש אלטרנטיבה כזו מבחינת היקף התכנים הזמינים בתרגום לעברית, ואני מסכים שהנקודה הקריטית כרגע היא היכולת לצפות בפרקים חדשים בסמוך למועד השידור ביפן.
עם זאת, אני פחות מסכים עם כך שספריית האנימה היא "צעד קדיימה ושלושת רבעי צעדים אחורה", כי כפי שכתבתי בפוסט, אם אנחנו רוצים שתהיה פה יום אחד אלטרנטיבה שבאמת מאפשרת את הצפייה הזאת בפרקים חדשים, צריך להתחיל בצעדים קטנים שכאלה. אי אפשר לצפות כרגע משום גוף שהוא להשקיע במשהו כזה מבלי שהוכחה הפופולריות של התחום בארץ, ולצערי אנחנו עדיין לא שם, גם אם המצב טוב משהיה אי פעם. זה בא לידי ביטוי גם לגבי סרטי קולנוע, שהתחילו להיות מוקרנים פה בשעה טובה, אבל בינתיים לא הוכח שהם מביאים קהל ליותר מאשר ימים בודדים. וזה נכון גם לגבי מנגה ושאר מרצ'נדייס – שהתחיל להצטבר פה קהל משמעותי שבאמת קונה אותם, אבל לא מספיק כדי שיפעלו במקביל יותר ממספר חנויות/דוכנים קטנים ובודדים.
אני יודע שהאינטרנט גורם לנו לחשוב לפעמים שאנימה באמת הפכה למיינסטרים ושכולם משתתפים בחגיגה, אבל יש עוד הרבה לאן לשאוף עד שזה באמת יהיה רווחי בארץ.
אהבתיאהבתי