Get in the robot!
מבוא
"אוונגליון" הוא פרנצ'ייז שמקורו בסדרת האנימה Neon Genesis Evangelion ששודרה בשנת 1995. הסדרה מבית היוצר של סטודיו Gainax והבמאי הידאקי אננו היא מז'אנר המכה (Mecha, לחימה באמצעות רובוטים ענקיים) עם אלמנטים פילוסופיים ופסיכולוגיים, והצלחתה הגדולה השפיעה רבות על סדרות אנימה מהז'אנר ועל המדיום בכלל – החל מהנושאים בהם היא עוסקת, הדרך הבלתי קונבנציונלית בה היא מעבירה את המסרים שלה וכן הארכטייפים המזוהים עם הדמויות הפופולריות שלה. בין הסדרות שהושפעו מ"אוונגליון" ניתן למנות את Serial Experiments Lain, Code Geass, Darling in the FranXX וכותרים רבים נוספים.

הסיפור מתרחש ביקום אלטרנטיבי בו חצי מהאנושות הוכחדה בשנת 2000 עקב מאורע מסתורי המכונה "האימפקט השני". 15 שנים לאחר מכן, החלו להופיע בזה אחר זה יצורים ענקיים המכונים "מלאכים", אלה מנסים לסיים את המלאכה ולמחוק גם את מה שנשאר מהגזע האנושי. גורל בני האדם מונח על כתפם של ארגון התעשייה הבטחונית "NERV", שמפקדתו ממקומת בעיר "טוקיו-3" המתקדמת. ב NERV בנו רובוטים ענקיים ומשוכללים העונים לשם "אווה", שהם היחידים המסוגלים לתת פייט לאיום הגלובלי הקיים, אלא שיש קאץ': את אותם רובוטים מסוגלים להפעיל אך ורק בני נוער בעלי הקריטריונים המתאימים. איקארי שינג'י הוא אחד כזה. שינג'י הוא נער בן 14 שהתייתם מאימו ושאינו ממש מסתדר עם אביו. כעת הוא נקרא למשימה על ידי אותו אב ממש, שעומד בראש הארגון, ומורה לו לקחת שליטה על הדגם החדש והעוצמתי שיצר – "אווה יחידה 01".
שינג'י מראה בתחילה התנגדות, אך הסיטואציה הקיצונית מובילה אותו לבסוף לשתף פעולה. החל מאותה נקודת פתיחה, הסדרה עוסקת לא רק בלחימה של שינג'י אל מול המלאכים, אלא גם בתהליך ההתבגרות שלו, ההתגברות על משקעי העבר ובעיקר בקרע שבין הרצון שלו להסיר מעצמו אחריות ולברוח לבין ההרגשה הבלתי מוסברת שמקומו הוא בתוך הרובוט הענק.
ל"אוונגליון" יצאו במהלך השנים גם סרטי קולנוע, סדרות מנגה, רשימה ארוכה של משחקים ועוד פרטי מדיה נוספים. בפוסט זה נסקור בעיקר את האנימה, עם התייחסות קלה גם למנגה (זו המעבדת באופן ישיר את הסיפור, לא מנגות ספין-אוף אחרות ששוחררו), וכדי לעשות סדר נחלק את הכותרים לפי שלושת צירי הזמן המרכזיים הקיימים נכון להיום:
הסדרה המקורית (Neon Genesis Evangelion)
סרטים וסדרות הנגזרים ישירות מסדרת האנימה של 1995.
סרטי Rebuild of Evangelion
פרויקט המספר מחדש את סיפורה של האנימה דרך ארבעה סרטי קולנוע חדשים מבית סטודיו Khara (סטודיו שהוקם על ידי הבמאי המקורי של הסדרה, הידאקי אננו), כאשר בשלב מוקדם יחסית הסיפור מתפצל לכיוון אחר לחלוטין.
המנגה
סדרת המנגה של האומן סאדאמוטו יושיוקי, שהחלה להתפרסם במקביל לשידורה של האנימה המקורית ולקחה גם כן כיוון עלילתי אחר בהמשך, כזה שלוקח אלמנטים בעיקר מציר הזמן המקורי ומעט גם מסרטי ה Rebuild.
על ציר הזמן
Neon Genesis Evangelion
המנגה

הייתה אמורה להתחיל ביחד עם האנימה, בעיקר ככלי שיווקי, אך לבסוף יצאה מעט קודם, בדצמבר 1994, בעקבות דחיות בהפקת האנימה.
הקונספט הוא זהה לאחד שהמציא הידאקי אננו עם שינויים קלים בעלילה. לאחר שהחל שידורה, האנימה עקפה במהירות את הנקודה אליה הגיעה המנגה וסיימה את הסיפור הרבה לפניה. המנגה המשיכה משם להתפרסם עד יוני 2013, והכילה בסופה 97 צ'אפטרים הפרוסים על פני 14 ווליומים.
את המנגה כתב וצייר האומן סאדאמוטו יושיוקי, הוא גם האחד שעיצב את הדמויות עבור סדרת האנימה וסרטי ה Rebuild והיה שותף בהפקה.
Neon Genesis Evangelion
הסדרה המקורית

סדרת האנימה המקורית של סטודיו Gainax שיצאה באוקטובר 1995 ומהווה את הבסיס לפרנצ'ייז כולו והכותר הפופולרי ביותר בו.
לסדרה 26 פרקים, כאשר השניים האחרונים זכו לתגובות מעורבות על כך שלא באמת סגרו את הסיפור, זאת בעקבות קשיי הפקה, לוחות זמנים צפופים ומאורעות רקע נוספים. הסדרה ידועה בכך שהופקה בעקבות דיכאון קשה שחווה הבמאי הידאקי אננו, ופרקים אלה היוו בין היתר את הביטוי החזק ביותר לאותו משבר ולמסר שרצה להעביר.
Neon Genesis Evangelion: Death & Rebirth
הסדרה המקורית

סרט (או זוג סרטים, תלוי איך מתייחסים לזה) של סטודיו Gainax שיצא במרץ 1997.
הוא מתחלק לשניים כאשר:
Death – הינו ריקאפ בן שעה של סדרת האנימה.
Rebirth – הינו מעין טיזר בן חצי שעה לסרט הבא שיסגור את הסיפור.
Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion
הסדרה המקורית

סרט של סטודיו Gainax שיצא ביוני 1997 ומרחיב את חלק ה Rebirth של קודמו לכדי שעה וחצי הנותנת סוף אמיתי (אם כי לא כזה שלא משאיר מקום שאלות ותהיות נוספות) לסיפורה של Neon Genesis Evangelion.
במובן מסוים מדובר בגרסה אלטרנטיבית לפרקים 25-26 של הסדרה, המספרת את אותן המאורעות מנקודת מבט שונה ששמה יותר דגש על הסגירה העלילתית מאשר על המסרים הפסיכולוגיים.
Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone
סרטי ה Rebuild

סרט שיצא בספטמבר 2007 ומהווה את החלק הראשון מתוך ארבעה בפרויקט חדש של הבמאי הידאקי אננו, בו הוא מספר מחדש את סיפורה של "אוונגליון".
הסרט הוא הפרויקט הראשון של סטודיו Khara שהקים אננו, בעזרתו תכנן לתת ל"אוונגליון" את ההשקעה לה היא זקוקה ומבלי המגבלות הטכניות שנתקלה בהן בעבר.
You Are (Not) Alone עוקב באופן אדוק אחר התסריט של ששת הפרקים הראשונים של הגרסה הטלוויזיונית (מינוס כמה חלקים שירדו), עם שינויים קלים, סצנות חדשות ואנימציה חדשה לחלוטין.
לאחר הוצאתו לקולנוע, יצא הסרט לבלוריי בגרסה חדשה עם תיקונים קלים ומספר דקות נוספות של תוכן, כאשר מספרה שונה ל 1.11 במקום 1.0.
Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance
סרטי ה Rebuild

סרט שיצא ביולי 2009, גם כן על ידי סטודיו Khara ומהווה את החלק השני של סרטי ה Rebuild.
עלילת הסרט מתבססת על פרקים 8 עד 17 של סדרת האנימה, כאשר היא לוקחת את פרקים אלה כשלד עלילתי ומכניסה מספר שינויים מהותיים. השינוי הגדול מכולם הוא בסופה, הלוקח את הסיפור לכיוון אחר לחלוטין מזה של סדרת הטלוויזיה.
באופן דומה לסרט הקודם, גם לנוכחי יצאה גרסת בלוריי משופצת שמספרה 2.22.
Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo
סרטי ה Rebuild

הוכרז לראשונה תחת השם Evangelion: 3.0 Q ולאחר מכן שונה שמו.
הסרט יצא בנובמבר 2012, גם כן על ידי סטודיו Khara ומהווה את החלק השלישי של סרטי ה Rebuild.
הוא ממשיך עלילתית את קודמו, כאשר הפעם לא נשען על דבר מסדרת האנימה הישנה (מלבד הופעה של דמות ספציפית המשחקת תפקיד דומה) ומציג קו עלילתי חדש לחלוטין.
באופן דומה לקודמיו, קיבל גרסת בלוריי משופצת שמספרה 3.33.
Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time
סרטי ה Rebuild

הוכרז לראשונה בסיומו של קודמו והיה מיועד לצאת ב 2013, אז נדחה שוב ושוב עד שעלה לאקרנים במרץ 2021. זהו החלק הרביעי והאחרון של סרטי ה Rebuild של סטודיו Khara והוא מהווה סגירה סופית הן לסרטים הנ"ל והן ל"אוונגליון" כולה.
נכון לעכשיו שוחרר בגרסה משופצת מחדש לבתי הקולנוע ולסטרימינג תחת המספור 3.0+1.01. כרגע עדיין אין גרסת בלוריי, אך ניתן לשער שזו תקבל את המספר 3.33+1.11 כאשר תגיע.
סדר צפייה
בניגוד לפוסטים קודמים בקטגוריה, בוודאי תשמחו לשמוע שבמקרה של "אוונגליון" ישנו סדר צפייה אחד ויחיד, או יותר נכון נקודת התחלה ממנה תוכלו להמשיך לשאר הפרנצ'ייז בלי להסתבך יותר מדי (טוב, אולי חוץ מהתוכן עצמו, שהוא עדיין מבלבל).
נקודת ההתחלה הרצויה היא סדרת האנימה המקורית מ 1995, כלומר Neon Genesis Evangelion, אחריה תצטרכו להמשיך לסרט End of Evangelion. אין צורך לעבור בדרך ב Death & Rebirth, שכן הוא לא מכיל תוכן נוסף שתפספסו.

מרגע שסיימתם את שני אלה, את חופשיים לגשת לכל משחק או מנגת ספינאוף, כולם מציגים יקומים אלטרנטיביים לסדרה שאו מרחיבים מעט על הרעיונות שהוצגו בה או מספרים סיפור חדש לגמרי – אף אחד מהם הוא לא חובה כדי להבין את האחר ואף אחד מהם לא דרוש כדי להמשיך לסרטי ה Rebuild.
באשר לאותם סרטי Rebuild – הם בהחלט מומלצים מאוד וכוללים לא מעט תוכן חדש, כמו גם סיום חדש לחלוטין. הסדר הפנימי שלהם כן חשוב, אבל גם הוא אחד ויחיד שאין מה להתבלבל בו: סדר היציאה, שהוא גם הסדר הכרנולוגי וגם תואם למספור שלהם (שימו לב אגב לגבי אותו מספור להבדל בין הגרסאות הקולנועיות לאלו המשופצות של הבלוריי, במידה וזה חשוב לכם). כמו כן, הסיבה שאני לא ממליץ להתחיל מהסרטים הנ"ל היא שלמרות שהם מספרים את הסיפור מנקודת התחלה, הם נשענים בין היתר על חלק מהמידע שכבר סופר בסדרת האנימה ומסתמכים על כך שצפיתם בה. וכמו כן, גם בגלל התאוריה שאושרה לבסוף (סוג של ספוילר לסרט הרביעי): לפיה ישנו גם קשר מסוים בין ציר הזמן של הסרטים לזה של המקור ולא מדובר בעולמות נפרדים לחלוטין, אלא בלולאת זמן, כאשר האימפקט השלישי הוביל לשלל העולמות המקבילים המוצגים ביתר הפרנצ'ייז, וזהו האחד מהם שמסיים את הלופ.
כמו כן, תוכלו לגשת לקרוא את המנגה של סאדאמוטו, שהסיבה היחידה שאני לא ממליץ להתחיל ממנה היא שלא מדובר במקור ובחזונו של הידאקי אננו, אלא באדפטציה שעומדת בזכות עצמה. מדובר בפרויקט שהוא גם יותר נישתי ולא בעל המעמד הקהילתי של סדרת האנימה והסרטים, אם כי אין בזה כדי להגיד משהו על איכותו (ומודה, נכון לכתיבת שורות אלה טרם קראתי את המנגה בעצמי).
לסיכום, אם ברצונכם לצפות באנימה של "אוונגליון", הסדר עליו תצטרכו לשמור הוא:
- Neon Genesis Evangelion
- Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion
- Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone
- Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance
- Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo
- Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time
כלומר סך כולל של 26 פרקים וחמישה סרטים. כאשר שוב, את המנגה ושאר הספינאופים תוכלו לצרוך בכל שלב שהוא אחרי End of Evangelion.
שאלות נפוצות
סיימתי את סדרת האנימה ואת End of Evangelion ועדיין לא הבנתי מה קרה שם בסוף. האם שאר הסרטים מסבירים זאת?
לא ממש. ניתן למצוא הסברים יותר מפורטים במשחקים ובמנגות השונות (ואם לא בא לכם, לחפש בויקי של הסדרה או לשאול את גוגל זו תמיד אופציה), אבל זה בעיקר עבור פרטים טכניים ב lore של הסדרה, כי לא כל דבר ב"אוונגליון" לגמרי מוסבר עד הסוף.
יותר מאותם פרטים טכניים, חשוב יותר להבין את הרעיון הכללי של מה שמתרחש ואת המסרים שמנסה הסדרה להעביר בעמצאותו (ואולי הסקירה של הסדרה בבלוג תוכל לעזור לכם קצת בזה), כי זה למעשה העיקר.
לגבי ההתרחשויות עצמם, בקצרה (ספוילרים כמובן):
גם שני הפרקים האחרונים של הסדרה וגם End of Evangelion מתחילים מאותה נקודה בה הובסו כל המלאכים ותוכנית "האנושות האינסטרומנטלית" יוצאת לפועל, שכפי שהוסבר בפרקים קודמים תפקידה לאחד את כלל האנושות לקולקטיב אחד במהלך שיוצר גם אימפקט שלישי. בפרקים האחרונים של הסדרה אנחנו לא ממש רואים את ההתרחשות עצמה, אלא יותר את המאבק הפנימי בראשו של שינג'י בין הרצון להיות חלק מאותו קולקטיב לבין הרצון לשמור על זהותו – את זכות הקיום לאותה זהות הוא צריך להצדיק בעזרת מענה על השאלות שרדפו אותו לאורך הסדרה.
בסרט אנחנו כבר רואים את ההתרחשויות בפועל, כאשר מתחיל מאבק בין Selle לבין Nerv על השליטה באותה תוכנית הרסנית, לבסוף נבגד גנדו על ידי ריי שמחליטה שלא לקחת אותו איתה למרכזו של אותו תהליך ומפעילה בעצמה את האימפקט השלישי. לאחר ששינג'י דוחה את התוכנית, אנו רואים אותו ואת אסוקה שנשארים הניצולים היחידים בעולם החדש שנוצר.
אם הסרט הראשון של ה Rebuild לא משנה את הסיפור, האם ניתן לדלג עליו?
מומלץ מאוד שלא.
הסרט Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone אמנם עוקב באדיקות אחר מאורעות ששת הפרקים הראשונים של הסדרה (בניגוד לאלה שבאו אחריו שכבר לוקחים כיוון אחר), אבל ישנם שינויים קטנים שכדאי להכיר עבור ההמשך וכן סצנות חדשות ומצוינות שאין סיבה שלא תראו. אפילו רק בשביל האנימציה החדשה והמודרנית יותר, שווה להשקיע את הזמן, אחרי הכל זה בסך הכל בסרט של שעה ו 40, לא בעוד סדרה שלמה.
האם מתוכננים כותרים נוספים ל"אוונגליון" בהמשך?
הידאקי אננו הבהיר שהסרט Thrice Upon a Time הוא מבחינתו נקודת הסיום הסופית של "אוונגליון", אך הוא היה רוצה לראות את הפרנצ'ייז מתרחב על ידי יוצרים נוספים בדומה ל"גאנדאם". כלומר יתכנו כותרים נוספים, כמו שכבר קיימים כיום, אבל לא כאלה שימשיכו את הסיפור וכלל לא בטוח שבצורת אנימה.
באשר ליצירות של הידאקי אננו עצמו, אמר הבמאי באחד הראיונות שאם ירצה בעתיד להמשיך ליצירת "אוונגליון" נוספת, כנראה שיבסס אותה על פרק הזמן שבין הסרט השני לסרט השלישי של סדרת ה Rebuild. נכון לעכשיו פניו מופנות כלפי פרויקטים אחרים לחלוטין.
הכתבה תמשיך להתעדכן בעתיד במידת הצורך. שאלות נוספות מוזמנים לשאול בתגובות ואשמח לענות כמיטב יכולתי.