Beef or Fish? Beef or Fish?
העונה הקודמת של "אינדקס" הסתיימה בצורה דיי מבטיחה. הסיפור עצר כאשר הוא על סף מלחמה בין הכנסיה הרומנית לבין עיר האקדמיה, מלחמה שעתידה להביא לשיאו את המתח בין עולמות הקסם והמדע. העונה השלישית אכן מתקדמת לשם, אבל עוברת בהמון אירועים אחרים בדרך, וכשאני אומר המון אני מתכוון לממש המון.

רוב התלונות שראיתי בהקשר לעונה הזו היו בדבר כמות החומר שעובדה מהלייט נובל המקורי ונדחסה ל 26 הפרקים הללו, ועושה רושם שאכן מדובר בכמות משמעותית. קורה כל כך הרבה כאן וכמעט שום דבר לא מוסבר. טומה טס לחו"ל להילחם במכשפים רעים, טומה חוזר מחו"ל וטס שוב ביחד עם אינדקס כדי לטפל בניסיון הפיכה בממלכה הבריטית, בינתיים אקסלרייטור וחבריו בקבוצת GROUP (שם מקורי לקבוצה) נאבקים בעיר האקדמיה בשלל ארגונים שצצו משום מקום ולא ברור כיצד ולאיזו מטרה. ITEM, SCHOOL, BLOCK, MEMBER – כל אלה רק חלק מהארגונים שנלחמים אחד בשני ויוצרים כאוס מוחלט ולרגע לא עוצרים להסביר לנו מה מי מו. בינתיים גם האמאזורה, האספר ברמה 0 החביב שהופיע בסוף העונה הקודמת, מצליח לעצבן ממש (אבל ממש) את מוגינו, אותה אספרית רמה 5 חמומת מוח שהכרנו ב"ריילגאן S", זו בעלת היכולת לירות קרני לייזר ולהמיס כל דבר שנקרה לדרכה, והיא שמה לעצמה למטרה לרדוף את הבחור המסכן עד סוף העולם אם צריך ולא משנה במה זה יעלה לה. למה? ככה. זה האמאזורה והוא מעצבן, לא צריך סיבה.
אלו רק חלק מהאירועים המטורפים שמתרחשים על המסך בעונה הזאת, ומיותר לציין שכל אחד מהם גורר עוד ועוד התפתחויות עלילתיות ומכניס למשוואה עוד ועוד דמויות. את חלקן אהבתי. כמה מן האויבים המאיימים והמגניבים ביותר בהיסטוריה של "Toaru" מוצגים כאן לראשונה והם בהחלט דופקים הופעה, אך בו זמנית גם יש עוד כל כך הרבה דמויות, כמה אפילו חשובות בצורה קריטית לעלילה, שפשוט לא היה זמן לפתח אכפתיות כלפן או להבין מה לעזאזל הן רוצות. כשכתבתי בזמנו את הסקירה על Fate/Apocrypha ציינתי כחיסרון את כמות הדמויות שלה, שלא באמת מתאפשר להרחיב עליהן כמו שצריך במסגרת כה קצרה, אבל באמת שבהשוואה לסדרה המדוברת זה מרגיש פתאום כמו קאסט קטן וצנוע. כן עזר לי שהכרתי חלק מהן בזכות הצפייה בשתי העונות הראשונות של "ריילגאן", אחרת כנראה שבאמת הייתי אבוד לגמר.

ומילא האקשן עצמו היה טוב, אבל לצערי זה לא המצב. אני לא יודע למה J.C Staff לא יכלו להשקיע ב"אינדקס" באותה הצורה בה השקיעו "בריילגאן", אבל התוצאה היא שרמת האנימציה, עיצובי הדמויות, הפירוט והכוריאוגרפיה הכללית של הקרבות פשוט לא ברת השוואה. הרבה סצנות מרגישות כאילו פשוט חתכו מהן פריימים בצורה עצלנית כאשר דמות א' מתקיפה את דמות ב', ובמקום לראות את דמות ב' חוטפת את המכה המסך מתחלף מיד לפריים אחר בו היא פשוט עפה באוויר או שוכבת פצועה על הקרקע. מה שכן, סצנות סטטיות של דיבורים ארוכים באמצע הקרב לא חסר, הרי אין צורך להסביר למה נלחמים ולמה זה משנה, יותר חשוב שכל דמות תסביר על הכוח המיוחד והמגניב שלה וכמה הוא מתוחכם.
לטובתה של "אינדקס" בפן הויזואלי, אגיד שהעונה השלישית היא היפה ביותר בכל הקשור לרקעים שלה, וכאן כבר מתחילים באמת להרגיש שמדובר באותו הסטודיו של "ריילגאן" וכנראה באותו הצוות שאחראי על האספקט הזה ורק הולך ומשתפר ככל שעוברות העונות. אנו מגיעים למחוזות חדשים גם בתוך עיר האקדמיה וגם מחוצה לה ונעשה עבודה מרשימה כדי להביא לחיים את העולם היצירתי של הסדרה הזאת ולהראות שיש לו כמה נופים מרהיבים ביופיים.

יש גם עוד נקודות חיוביות, בעיקר אלו שכבר העליתי בעונות הקודמות. בכל הנוגע לקאסט הדמויות הותיק שמלווה את הסדרה מהעונה הראשונה – אני עדיין מאוד אוהב אותו. האינטרקציות בין טומה למיסאקה ממשיכות להיות חמודות ומשעשעות (גם אם לא מתפתחות לשום מקום) ואינדקס ממשיכה להיות קורעת מצחוק בכל סיטואציה בה היא לוקחת חלק. לחובבי אקסלרייטור – גם הוא מקבל לא מעט זמן מסך העונה, ואף עובר את התהליך המשמעותי והמעניין ביותר בה. טוב, יותר נכון מעניין בפוטנציה. אני לא יכול להגיד שלגמרי קניתי את כל הקונפליקט הזה שלו עם הניסיון המתמיד להגדיר עצמו כנבל, גם כל מערכת היחסים שלו עם Last Order קלישאתית נורא והרבה פעמים הצעקות והצחקוקים שלו עושים לי בעיקר קרינג' – אבל היי, כשהוא קורע לאנשים את הצורה זה כיף וקשה להגיד שהוא לא באדאס.
אבל מעבר לאותן נקודות שאני חוזר עליהן שוב ושוב בכל סקירה על הסדרה, ושבאמת ובתמים גרמו לי להתאהב בעולם הזה של "אינדקס", כאשר אני מגיע לעונה השלישית והאחרונה של הסיפור (לא של הפרנצ'ייז בכלל, כבודן של סדרות הספין אוף במקומן מונח ועוד אגיע לנותרות) ומסתכל על המסע הזה של 74 פרקים (פלוס סרט) שעברתי – קשה לי שלא להרגיש אכזבה. נכון שהעונה הנוכחית היא כנראה אדפטציה נוראית, אולי גם הקודמות במידה מסוימת, לא קראתי את הלייט נובל כדי לדעת, אבל אני גם לא מרגיש רצון גדול לגשת ולקרוא אותו אחרי כל זה. יש פה בעיה שהיא לדעתי עמוקה יותר מהקצב וחוסר ההסברים.

אני מרגיש ש"אינדקס" מתעדפת את בניית העולם (הבאמת מאוד יצירתי ומרשים, את זה אי אפשר לקחת ממנה) שלה ושוכחת את המטרה העיקרית שלה כיצירה – שהיא לספר סיפור. לא הרגשתי שיש לעלילה הזאת פוקוס ברור ואיזשהו יעד שהיא רוצה להגיע אליו. הרבה דברים מוזרים קורים בסוף הסאגה הזאת ובמלחמה הענקית שמתרחשת בפרקים האחרונים, אף אחד מהם לא מרגיש שבאמת נבנה מן ההתחלה כניסיון להעביר איזשהו מסר, להעביר את הדמויות איזשהו תהליך (אולי מלבד אקסלרייטור) ולתת סגירה לאיזשהו נושא שעלה כשהכרנו אותן לראשונה. כן יש נקודות כמו הזיכרון של טומה שעלו סופסוף לסדר היום, אבל מעבר ללעשות דרמה גדולה, לא ברור למה זה בכלל מהותי למשהו ממה שמתרחש כאן. כמו כן, הנבל המרכזי הופיע לראשונה באמצע העונה וחוץ מלהראות לנו כמה הוא OP ולהסביר שהוא עושה את מה שעושה בגלל איזשהו תירוץ פרופגנדי שאי אפשר באמת להזדהות איתו – הוא לא באמת עשה משהו מעניין.
כל זה גרם לצעקות וחילופי הדברים שנזרקו לאוויר על ידי טומה והשאר בפרקים האחרונים, כמו גם לדרך בה הסתיימה העלילה, להשאיר אותי בעיקר אדיש ולשאול "זהו?", חצי בתקווה שבאמת שם זה נגמר. גם זה לא בדיוק נכון, יש עוד נובל המשך, שמי יודע אם יקבל אנימה או לא ואם יועבד בצורה טובה ודומה לזו של "ריילגאן" או על ידי הצוות הנוכחי שעבד על סדרת האם. מה שכן, גם אם תצא סדרה כזאת אני לא בטוח שכבר אצפה בה בחשק רב, אולי רק מתוך מחויבות לדעת מה עלה בגורלן של הדמויות שעקבתי אחריהן במשך כל כך הרבה פרקים, כי לצערי להגיע לעלילת ההמשך הזו בהתלהבות אני כבר לא אוכל. העונה הנוכחית של "אינדקס" הייתה פשוט אחת הצפיות היותר מתישות שהיו לי בשנים האחרונות.
סיכום

מה עבד:
- מביאה את העלילה למאבק בסקאלה גדולה הרבה יותר מכל מה שנראה בפרנצ'ייז עד כה.
- עדיין ניחנת ברגעים משעשעים ובאינטרקציות הכיפיות בין קאסט הדמויות המרכזי.
- עבודת רקעים יוצאת מן הכלל שרק הלכה והשתפרה בעונות שחלפו.
מה פחות עבד:
- הקצב המהיר ומספר האירועים הגדול מקשה מאוד לעקוב אחרי המתרחש.
- המון דמויות מרגישות חסרות פואנטה ומשעממות.
- רמת האנימציה מאכזבת בהשוואה לסדרות "ריילגאן" מאותו הסטודיו.
- הסיפור לא סוגר את כל הקצוות הפתוחים ומרגיש שהוא חסר מיקוד ומתפתח לכיוונים רנדומליים.

אני יודע שהתעקשת לצפות לפי סדר השידור ושלא מעט אנשים כנראה צפו בזה ככה, אבל במקרה של אינדקס אני חושב שסדר השידור לא טוב לפרנצ'ייז.
לדוגמה אקסלרטור בסדרה שלו מקבל עוד קצת פיתוח שיכול אולי להסביר לך חלק מההתנהגות הנוכחית שלו, וחלק מהדברים שקורים בסדרות יותר מוקדמות כרונולוגית עוזרים להסביר חלק מהדברים שקורים באינדקס עצמה.
אני חושב שאחרי שראית כבר את ריילגאן S אתה יכול להסכים שעדיף לראות את זה לפני אינדקס 2, אז באותה מידה גם לגבי הסדרות האחרות ואינדקס 3.
לפחות תשתדל לזכור כמה שיותר דמויות צד, הסיפור של מה שקורה בעיר האקדמיה הוא די אחיד ומתקדם בכל הסדרות אבל קל לפספס את זה.
אהבתיאהבתי
רציתי לחכות שאסיים לצפות בסדרה של אקסלרייטור לפני שאני עונה, ובדיוק סיימתי את הפרקים האחרונים אתמול בלילה. אני חייב להגיד שאני עדיין לא מבין את העמדה שלך בנושא.
הסדרה של אקסלרייטור היא סיפור צצדי שלא משפיע על שום דבר שקשור ל"אינדקס" עצמה, גם אם מתרחשת אחרי מאורעות העונה הראשונה. אני גם לא מסכים שאקסלרייטור עובר שם פיתוח כלשהו, ארק הדמות שלו שם הוא מה שמכונה "ארק שטוח", הוא לא זה שמשתנה, אלא זה שמשפיע על הדמות אסתר להשתנות (ועל כמה זה נעשה באופן מוצלח או לא אדבר כבר בסקירה על הסדרה עצמה, יש עוד כמה פוסטים בתור אז יקח זמן).
כן אדגיש שלא הייתה לי בעיה להבין את אקסלרייטור בעונה הזאת של "אינדקס". הקונטקסט לגבי הקונפליקט הפנימי שלו כבר ניתן בשתי העונות הקודמות (בעיקר בראשונה) והוא דיי ברור, לכן כשאמרתי שלא "קניתי" את זה התכוונתי לאופן בו זה הוצג וקיבל פתרון – מה שלדעתי לא נעשה בצורה משכנעת במיוחד.
אני גם לא מסכים לגבי ריילגאן S ואינדקס 2. אני לגמרי מבין למה צריך לצפות בריילגאן S לפני אינדקס 3, כפי שכתבתי בסקירה הנוכחית, אבל אני לא רואה שום רלוונטיות לא לדמויות ולא לאירועים שקורים שם למשהו מתוך אינדקס 2.
אני מסכים שבשני המקרים אפשרי לצפות כפי שאמרת, שזה כנראה לא ישנה שום דבר מעצם העובדה שהפרנצ'ייז הזה דיי גמיש ושום סדר לא בדיוק שובר את החוויה, אבל אני לא רואה מדוע זה הכרחי או תורם במשהו.
בסופו של דבר הבעיות שהיו לי עם אינדקס 3 לא מתקשרות לחוויה שלי עם "ריילגאן" או "אקסלרייטור". החלקים הלא מובנים מתייחסים לדמויות והארגונים החדשים שנוספו, כאשר השאר אלה דברים שקשורים לאופן בו מתפתחת העלילה של העונה עצמה כהמשך לקודמותיה וכסיום לסיפור.
אהבתיאהבתי
באקסלרייטור לא מתמקדים בו כמו שהיית יכול לחשוב מהשם של הסדרה (עוד אנימה עם שם קליקבייט), אבל אני חושב שכן נותנים הסבר מסוים לגביל ה'נבל' ככה שאם אתה צופה בזה לפני אינדקס 3 זה לא מגיע כמעט משום מקום וגורם לך לחשוב 'מה עובר עליו'.
אחת הבעיות שהיו באינדקס 3 (שלא היה קיים באינדקסים הקודמים) זה שלא היה מספיק פיתוח או הסבר למה שקורה כי דחסו יותר מדי חומר מקור בפחות מדי פרקים, בריילגאן ומאיץ אמנם העלילה לא מתמקדמת ספציפית במה שקורה באינדקס אבל זה עולם אחד עם דמויות חופפות כך שיש דברים שמקבלים שם הסבר לפחות חלקי. (כמו מה שציינתי מקודם עם אקסלרייטור)
ואני אשמח לשמוע למה אתה חושב שלא עדיף לראות את ריילגאן S לפני אינדקס 2, אני לא חושב שאינדקס 2 תרם משהו לחווית הצפייה בS אבל אני כן חושב שעדיף לצפות בזה כמה שיותר קרוב לאינדקס 1.
אהבתיאהבתי
אני לא חושב שהתסביך הזה של אקסלרייטור הגיע משום מקום באינדקס 3, הקונטקסט דווקא מובן לחלוטין בהתחשב במה שעבר בשתי העונות הקודמות, כפי שאמרתי. אני לפחות לא שמתי לב לאיזשהו הסבר נוסף שניתן במהלך סדרת הספין-אוף עליו.
אני כן מסכים שאינדקס 2 לא תורמת כלום לחווית הצפייה בריילגאן S, לא התכוונתי לטעון שהיא כן. הטענה שלי היא שזה כלל לא משנה במי משתיהן צופים קודם. במקרה שלא פספסתי שום דבר מיוחד, אינדקס 2 מסתמכת רק על הידע שנלמד בעונה הראשונה, בעוד ריילגאן S מסתמכת על הידע מהעונות הראשונות של אינדקס וריילגאן יחדיו – כלומר אין איזושהי חפיפה או קשר בין ריילגאן S לאינדקס 2.
אהבתיאהבתי
לא יודע, כשאני ראיתי את אינדקס הרגשתי שאם לא הייתי רואה קודם אקסלרייטור היה לי מוזר שהוא פתאום כל הזמן אומר שהוא נבל, מתנהג פחות או יותר כמו נבל אבל מנסה להציל את כולם
וכנראה לא הבנת אותי, אני לא חושב שכדאי לצפות בריילגאן S לפני אינדקס 2 כי זה יעשיר את חווית הצפייה של אינדקס, אני אומר את זה כי אני חושב שלצפות בS כמה שיותר צמוד לאינדקס 1 ישפר את חווית הצפיה של ריילגאן.
כנראה שבריילגאן S אין דברים שיעזרו יותר מדי לאינדקס 2 (אני לא זוכר כל פרט קטן אבל ברמת העיקרון) אבל באינדקס 1 יש לא מעט דברים שכדאי לזכור שיעזרו לריילגאן S.
לדעתי זה כמו שתגיד שזה בסדר לצפות בין שני פרקים של סדרה מסוימת בסדרה אחרת בגלל שהפרק השני לא תורם לחווית הצפיה של הסדרה האחרת.
אהבתיאהבתי
תראה, בפועל רוב האנשים צופים בסדרות באופן שבועי אז הם אכן צופים בין פרק אחד לזה הבא כנראה בעוד כמה וכמה פרקים של סדרות אחרות, כך שזה יותר עניין של העדפה. הרי גם בשיטת הצפייה שלי אני צופה בין עונה אחת של סדרה לזו הבאה בסדרה אחרת כי זה יותר נוח לי מבחינת הלו"ז ואני צריך את הריענון הזה.
אני משער גם שמי שעקב אחרי הסיפור בלייט נובל כאשר הוא רק התפרסם, ולאחר מכן במנגה של ריילגאן כאשר התפרסמה, זכר פחות ממני אשר צפיתי בכל אחד מהם רצוף ובסך הכל בהפרש לא מאוד גדול (לא בטוח מה היה ההפרש בין השניים כאשר זה רק יצא, מניח אבל שיותר מאשר חודשים בודדים).
דווקא במקרה הספציפי הזה אני חושב שזה עוד פחות קריטי, הרי לא מדובר בעונה שממשיכה את זו הקודמת, אלא באחת שמספרת בסך הכל את אותו הסיפור רק בהרחבה ומזווית קצת אחרת. וגם אז, לו היה מדובר במשהו כמו האנדלס 8 של הארוהי, שבאמת מצריך לזכור את הפרטים הקטנים כדי להתרשם מן ההבדלים ושאין ממש טעם לצפות בו שלא ברצף, עוד הייתי מבין. אבל במקרה הזה אפילו הייתי אומר שלא מאוד חשוב לזכור יותר מאשר את האירועים המרכזיים באינדקס, פשוט כי ריילגאן S עוברת בערך על כל הביטים של הסיפור ההוא ומזכירה את הכל ממילא. בסופו של יום הרגשתי שהחוויה שאינדקס מעניקה לריילגאן S זה בעיקר ההתרשמות מהעיבוד החדש והטוב יותר לסצנות, מה שאני מרגיש שלא הלך לאיבוד רק כי צפיתי בסדרות אחרות ביניהן. כן יש כמה הסברים קטנים שבגללם לא הייתי ממליץ לצפות בריילגאן S מבלי שצופים קודם בעונה הראשונה של אינדקס (כמו למשל איך נהרס ה tree diagram), אבל כל עוד כן צפית ואתה זוכר את זה – הכל טוב.
מה גם שבין לבין אתה בכל מקרה תצטרך לצפות בעונה הראשונה של ריילגאן שהיא סיפור אחר לחלוטין, אלא אם אתה חושב שעדיף להתחיל ממנה ולא מהעונה הראשונה של אינדקס ואז אני כבר פחות אסכים.
אהבתיאהבתי
אם מישהו רוצה להכנס לכל טוארו לצפייה בפעם הראשונה אני לא אמליץ להתחיל מריילגאן, אני מסכים שיש יותר מדי דברים באינדקס שכדאי לדעת לפני שמתחילים עם ריילגאן. (אלא אם מישהו מוכן להתחייב לצפייה כרונולוגית ברמת הפרק)
כמו שציינתי בתגובה הראשונה, אני יודע שהרבה אנשים צפו/צרכו את זה בדרך מסוימת ונהנו, אבל אני עדיין חושב שהצורה היותר נכונה לפחות באנימה היא לצפות כמה שיותר קרוב בשני הזוויות של ארק האחיות (עם ריילגאן באמצע כי אין ברירה).
עבר קצת זמן מאז שראיתי אבל אני חושב שיש דברים שקרו מהזווית של טומה שלא קרו אצל מיסאקה, אז זה לא רק הרחבה.
וברור שאנשים צופים בסדרות במקביל, אבל כשממליצים לצפות בסדרה מסויימת לא ממליצים גם לצפות באמצע בסדרה אחרת.
סה"כ לדעתי יש סיבה לצפות קודם בריילגאן S אבל אין סיבה לצפות קודם באינדקס 2 ולכן אין באמת שאלה מה עדיף, אפשר אולי לצפות קודם באינדקס 2 בלי שזה יפגע יותר מדי בחווית הצפייה אבל אני חושב שלא עושים דברים רק כי הם לא יפגעו יותר מדי.
אהבתיאהבתי
העניין שאני לא חושב רק שזה לא יפגע יותר מדי, אלא לא יפגע כלל. עדיין לא נתקלתי בטיעון קונקרטי לגבי משהו שגורם לי להשתכנע שזה אכן פוגע, משהו ספציפי שקרה או משהו שספציפי שמוסבר בסדרה כזאת או אחרת. לא במקרה הזה ולא במקרה של אקסלרייטור (שגם המנגה שלה מבדיקה קצרה נכתבה הרבה אחרי שהלייט נובל של אינדקס הסתיים, כך שלא רואה מראש סיבה שהסיפור של אינדקס יסתמך עליה). הרי אפילו לשיטתך, צפייה באינדקס ובריילגאן S גב אל גב אינה מתאפשרת כי יש את העונה הראשונה של ריילגאן באמצע – כך שלהמליץ לצפות באמצע בסדרה אחרת זה משהו בלתי נמנע.
אני לגמרי בעד לשאוף לצפות בדרך המיטבית, אבל כשסדרה מוצגת על ידי סטודיו מסוים, שאחראי על כולה, בדרך כלשהי בה הם מעוניינים להציג אותה לצופה, אני מצפה שתהיה סיבה טובה אם ממליצים לסטות מהחזון האומנותי שלהם. במקרים כמו של פייט ומונוגאטארי היה קל להצדיק זאת בהתייחס לאיך שנכתב חומר המקור ותהליכים שהתעכבו ו/או השתנו במהלך ההפקה של האנימה. במקרה של טוארו – אני לפחות טרם נתקלתי בסיבה אמיתית לכך ולא מצליח להעלות אחת מדבריך.
אהבתיאהבתי
הסיבה היא שמדובר באותו ארק, אז אם אי אפשר לצפות במיידי לפחות לצפות כמה שיותר קרוב מאותן סיבות שתעדיף לראות את זה מיד אחרי אם היה אפשר, בסופו של דבר גם לא כדאי לצפות בדברים באמצע כדי להנות מהארק כמה שיותר זה לא שצפייה בעונה אחת (שלפחות מרימה לעונה הבאה) זה אותו דבר כמו צפייה בשתי עונות. (כשהסוף של אינדקס 2 הוא קליף האנגר שגורם להתעניין בארק הבא ופחות בארקים הקודמים)
אני מסכים שזה לא מיטבי אבל צפייה מיטבית לדעתי היא כרונולוגית מלאה והיא כוללת כאב ראש מסוים ולכן אני לא לוקח את זה כרגע בחשבון.
יכול להיות שאני סתם הולך להגיד שטויות עכשיו אבל אני לא חושב שהסטודיו בחר להוציא את אינדקס 2 לפני ריילגאן בגלל חזון אומנותי, אלא בגלל שהם חשבו שזה יותר מכניס.
בניגוד להארוהי/מונוגטארי לא ראיתי ערך מוסף לצפייה לא כרונולוגית בסדרות של טוארו (ובפרט בהקשר המדובר) למעט להתחיל עם אינדקס 1 לצורך הכרת העולם.
הסיפור של אינדקס 3 לא מסתמך על אקסלרייטור אבל הוא גם לא מסביר כלום בגלל כמות החומר שדחסו לעונה אחת, אז צפייה באקסלרייטור לדעתי תתן לפחות קצת ממה שחסר.
אהבתיאהבתי
אני לא חושב שיש באמת הבדל בין צפיה בסדרה אחת בין הסדרות לבין צפיה בשתיים, זה נשמע דיי קטנוני. אני גם לא בדיוק מבין את הערך הגבוה שאתה נותן לעניין הכרונולוגיה. זה נכון שסיפורים כברירת מחדל מסופרים בצורה כרונולוגית של התחלה אמצע וסוף, אבל זו בסופו של דבר רק צורה אחת של סיפור, וגם היא מאוד מוגבלת. לכן גם בסיפורים שמסופרים בצורה סך הכל כרונולוגית נעשה שימוש באלמנטים כמו פלאשבקים או חשיפה של סודות שהוסתרו מהצופה כדי להתגבר על העניין הזה. הרי בסוף של דבר כרונולוגיה אינה ערך עליון או חוק שאסור לסטות ממנו, היא גם לא מבטיחה סיפור ברור יותר בהכרח. הרבה יותר חשוב מסדר המאורעות הכרונולוגי הוא סדר העובדות שהיוצר רוצה שתכיר על מה שמתרחש בסיפור, בעזרתן הוא יכול לבנות מסתורין ולהתוות את המסלול לטובת המסרים שאותם הוא רוצה להעביר. הרבה פעמים עדיף לשמור את הידע של הקורא/צופה מינימלי ומפוקס במה שחשוב ולא להרחיב על אירועים צדדיים יותר ממה שרלוונטי לאותה נקודה.
זה נכון לדעתי גם לסדרת טוארו. צפייה בסדר הכרונולוגי המלא לרמת הפרק כפי שאתה מתאר לא נשמעת לי מיטבית כלל, נהפוכו. מעבר לכאב ראש של לעבור מסדרה לסדרה, עצם זה שסיפורים מתרחשים אחד אחרי השני לא קושר אותם יחדיו תחת אותה תמה והתפתחות עלילתית ששייכת מתחת למטריה של עונה שלמה. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באירועים שקורים במקביל ולעבור בין אחד לשני אפילו שאין ביניהם קשר מעבר לרמת ה setting או לזמן – נשמע כמו רעיון רע.
הייתי אומר שאפילו הגיוני יותר להתייחס לסדרות "אינדקס", "ריילגאן" ו"אקסלרייטור" כיצירות נפרדות ולצרוך אותן במלואן אחת אחרי השניה שהרי כל אחת עוסקת בנושאים ואספקטים שונים ומציגה קו עלילתי משלה העומד בפני עצמו (טוב, אולי חוץ מ"אקסלרייטור" שבאמת מצריכה ידע מוקדם), כאשר החוט המקשר ביניהן הוא רק העולם והדמויות. זה גם לא מקרה "הנוקמים" שבה יש קווי עלילה מקבילים לגיבורים הנפגשים כל כמה זמן לאירוע משותף – כאן הסדרה הראשית והמרכזית המאחדת את הדמויות הללו היא "אינדקס" שכאמור לגמרי עומדת בפני עצמה. הייתי לגמרי שוקל צפייה כזאת לולא היו דמויות שמוצגות קודם לכן (לפחות בגרסת האנימה, לא יודע לגבי המקור) בסדרות הספין-אוף ולהיפך.
לא הייתי מניח גם שהוצאת הסדר מהכרונולוגיה שלו קשורה להכנסות כספיות, אני ממש לא רואה כיצד זה תורם למשהו כזה. למעשה, בהסתכלות על תאריכי היציאה של סדרות האנימה וחומר המקור, אני מקבל את הרושם שהיה ניסיון לשמור על סדר שהוא פחות או יותר זהה למקור.
"אינדקס" הלייט נובל התחיל ב 2004, וכיצירה הראשונה והמרכזית בפרנצ'ייז היה רק ראוי להתחיל ממנה, לכן אין פלא שהאנימה הראשונה שיצא היא שלה ב 2008.
המנגה של ריילגאן התחילה ב 2007 כסדרת ספינאוף שעוסקת בדמותה של מיסאקה. כדמות שהסיפור המקורי שלה היה ארק האחיות, סביר להניח שהמנגה כיוונה לייצר גרסה מורחבת של הארק הזה מלכתחילה. אם לוקחים את הרעיון הזה ואת התוצאה הידועה מראש של הסיפור, שמיסאקה נותרה חסרת אונים לבדה עד שהסכימה לקבל את עזרתו של טומה, ברור למדי שהמסר של הסיפור החדש צריך להיבנות סביב האמון של מיסאקה בעוד אנשים חוץ מעצמה. לכן כל העונה הראשונה של ריילגאן נבנתה על בניית הקשרים של מיסאקה עם חברותיה, דמויות שהיה צריך לסיפור לפני אירועי ארק האחיות ולכן היה מתבקש שהאירועים יתרחשו כרונולוגית לפני העונה הראשונה של "אינדקס". (אני לא יודע אם דמויות כמו סאטן ואויהארו הן חדשות לחלוטין או שהוצגו בלייט נובל של אינדקס לפני יציאת המנגה, אבל גם אם רק הורחב עליהן – זה לא רלוונטי לנקודה).
מכאן אני לא יודע אם כבר היה חומר מספיק לעונה שניה של "אינדקס" או שעדיין לא, אבל כן ידוע שכבר כשהסתיימה העונה הראשונה שלה הוכרזה העונה הראשונה של "ריילגאן" שיצאה ב 2009, אחרי שכבר היה מספיק חומר לעונה ראשונה וכנראה שלא מעבר (כי בכל זאת, המנגה הייתה עוד יחסית חדשה וממה שידוע לי גם העונה כללה לא מעט פילרים).
בהינתן המצב הזה, ב 2010 כאשר הלייט נובל של "אינדקס" כבר הסתיים, היה רק מתבקש להמשיך לעונה שניה שלה. היא גם בכל זאת הסיפור המרכזי ולא הספין אוף, וכל עוד אפשר להמשיך בה אין סיבה שלא. ב"אינדקס 2" כבר הוצג לנו חלק גדול מהקונפליקט של אקסלרייטור ומה שדרוש להבנתו. סיפורו בעונה הראשונה הסתיים בנזק המוחי שקיבל בניסיון להציל את לאסט אורדר, והמסתורין לגבי מצבו נשמר עד פרק 7 של העונה הנוכחית בה ראינו לראשונה כיצד הוא מתפקד במצב החדש (רגע שלדעתי היה נהרס לו סדרת הספין-אוף שלו הייתה קיימת קודם לכן). כמו כן, באירועי הסיום של אותה עונה, ברדיפה שלו קיהארה ולבסוף גם בקרב מולו, כבר הוכנה הקרקע בכל הקשור לדרך הנוראית והאכזרית בה אקסלרייטור פועל ומדוע הוא, כדברו בזמן אירועים אלה, מיועד להגיע לגהנום. משם כל הקונפליקט הלך והתפתח, במקביל להידוק הקשר שלו עם לאסט אורדר שרק הגביר את הרצון שלו להגן עליה, חרף הידיעה שעשה מעשים נוראיים ושזו הדרך היחידה שהוא מכיר כדי לפעול למען מטרתו. זה כל הקונטקסט שצריך היה כדי להבין מדוע הוא מכנה עצמו "נבל" החל מעונה 3, בה הוא גם נלחם מול השיבוט הנוסף של מיסאקה ונאלץ להתמודד עם רצח אחיותיה שרדף אותו עד אותה נקודה. אנו רואים כמה זה קשה לו וזה ברור לחלוטין מדוע, כמו גם העובדה שהוא מכנה את טומה "גיבור" בדיוק מכיוון שעצר אותו בזמנו. אני לא יודע אם הלייט נובל הרחיב בהסברים נוספים, אבל אני באמת לא רואה שחסרים כאלה.
המנגה של "אקסלרייטור" שיצאה רק ב 2013, שלוש שנים אחרים שהלייט נובל של "אינדקס" הסתיים אינה מוסיפה גם היא שום הסבר חדש. היא מציגה את אקסלרייטור שמשתקם מהפציעה שלו מסוף העונה הראשונה של "אינדקס" ופשוט לוקחת את האמירות הידועות שלו לגבי כך שהוא נבל כמשהו שמאפיין את הדמות (מה שאגב קצת סותר את המקור, כי בנקודה זו ברצף הזמן הוא עוד לא התחיל להגדיר עצמו ככה). גרסת האנימה לפחות, לא מוסיפה הסברים בנושא מלבד הבזקים לגבי רצח האחיות שמלווים את אקסלרייטור, כלומר אותם "הסברים" שכבר ניתנים בעונה 3 של "אינדקס" ופחות או יותר גם באותה הדרך (ומינוס אלה שניתנים בעונה 2). היא כן בונה על זה סיפור, אבל סיפור שכפי שהזכרתי בתגובות הקודמות, לא מפתח את דמותו של אקסלרייטור אלא משתמש במושגים ה"גיבור" וה"נבל" שלו כדי לפתח בכלל את דמותה של אסתר.
לכן נראה לי רק מתבקש שגרסת האנימה יצאה רק ב 2019, חודשים בודדים אחרי שהסתיימה כבר העונה השלישית של "אינדקס", זו שכבר באמת מפתחת את אותו הקונפליקט וזו המביאה את המושגים הללו לעולם.
ואז נותרנו ברשימה רק עם ריילגאן S ו T, כאשר הראשונה יצאה ב 2013, כנראה אחרי שנאסף מספיק חומר מהמנגה. לגבי השניה הייתי מניח את אותו הדבר, אבל אמנע מלהגיד עליה שום דבר כרגע כיוון שרק התחלתי את הצפייה בה ורק הספקתי להבין שהיא מתרחשת פחות או יותר במקביל לאמצע העונה השניה של "אינדקס".
בהינתן המצב הזה, ובהנחה שלוח הזמנים הוא פלוס מינוס תואם את החומרים שהיו מוכנים באותן נקודות זמן שציינתי, אפשר אולי להגיד שסדר היציאה הוא פחות חזון אומנותי של הסטודיו ויותר ניסיון לשמירה על החזון האומנותי של יצירת המקור. כך או כך, החלוקה שנעשתה באנימה הביאה לתוצאה שאני באופן אישי מאוד אהבתי. אני אוהב את הדרך שנבחרה בה מספרים סיפור שלם שיכול להיכנס תחת מטריה של עונה, עם התחלה אמצע וסוף, עבור דמות מסוימת ואז עוברים לדמות אחרת – זה גם לא מרגיש ככה כאילו העלילה נקתעת באמצע, כי הרי כן מתקבל סוף מסוים לאירועי העונה, וזה גם מאפשר סוג של ריענון מתבקש לפני הדבר הבא.
בזאת אני חושב שפירטתי כמה שיכולתי את משנתי בנושא. אגיד שוב שאם יש לך משהו קונקרטי להגיד עבור פרט עלילה ספציפי שאולי עשוי לשכנע אותי אחרת, אשמח לשמוע, אבל כל עוד הדיבורים הם באוויר על הסברים ואירועים שאולי ניתנים ואולי לא – יהיה לי קשה להתייחס לכך יותר ממה שכבר התייחסתי ונראה שלהמשיך את הדיון יהיה פשוט טחינת מים.
אהבתיאהבתי