מאיפה להתחיל? – Danganronpa

עד שתעלה הסקירה הבאה (וזה יגיע כנראה בשבוע הקרוב), חשבתי שיהיה נחמד לגוון עם פוסט חדש מהפינה שלא כתבתי אליה כבר דיי הרבה זמן – "מאיפה להתחיל?"

כמו בפוסטים קודמים מהפינה הזאת (שחוץ מהאחד של Fate, אני מניח שהשאר קצת דורשים שיפוץ, אגיע לזה מתישהו), גם הפוסט הזה יכלול סקירה קצרה של הפרנצ'ייז והכותרים המרכזיים הקיימים בו. המטרה היא לעשות סדר ולסייע לצופים/קוראים/שחקנים חדשים המעוניינים להתחיל – כך שידעו מה בא אחרי מה, גם מבחינה כרונולוגית וגם מהו הסדר המומלץ לצריכה.


על ציר הזמן

Danganronpa היא הרבה דברים, אך בראש ובראשונה היא סדרת נובלות ויזואליות/משחקי בילוש מבית Spike Chunsoft שהחלה את דרכה בקונסולת ה PlayStation Portable (PSP) ב 2010 עם המשחק הראשון – Trigger Happy Havoc (Kibō no Gakuen to Zetsubō no Kōkōsei).

העלילה, שנכתבה על ידי קודאקה קאזוטאקה, מגוללת את סיפורם של חמישה עשר תלמידי תיכון שהתקבלו לבית הספר היוקרתי והנחשק Hope's Peak Academy, כל אחד מהם כיוון שיש לו כישרון יוצא דופן כלשהו. ביום הלימודים הראשון הם כולם מתעלפים, ולאחר שמתעוררים מגלים שהם נעולים יחדיו בבית הספר הריק מאדם, כאשר יחד איתם נוכח רק דובי שחור-לבן בשם מונוקומה, הטוען שהוא המנהל של המקום. מונוקומה מספר שעליהם מעתה והלאה לבלות את שארית חייהם יחד ובהרמוניה, באותו המבנה הסגור ובבידוד מוחלט מהעולם – מי שירצה לצאת יצטרך להפר את אותה הרמוניה בכך שיהרוג את אחד מבני כיתתו. הקאץ': אסור להיתפס.

בשלב זה הנובלה הויזואלית הופכת לסוג של משחק אינטרקטיבי, כאשר בכל פעם שמתרחש רצח בבית הספר, ניתן להסתובב ולחקור את הראיות – ובסוף החקירה יעמדו כל תלמידי הכיתה למשפט על מנת להחליט על זהות הרוצח. במידה ויצליחו לזהות נכונה – הרוצח יענש ויוצא להרוג בעוד השאר יוכלו להמשיך במשחק. במידה ולא – יוצאו כולם להורג חוץ מהרוצח, שיוכל לצאת לחופשי.

מלבד שלושת הנובלות הויזואליות המרכזיות של הסדרה, אשר כולן שומרות על אותו הפורמט המדובר, יצאו לה במהלך השנים גם אדפטציות אנימה, לייט נובלים ועוד (למען הסדר, מסומן מתחת לשמו של כל כותר לאיזה מדיום הוא משתייך):

Danganronpa: Trigger Happy Havoc

Visual Novel

הכותר הראשון שיצא לסדרה ואחד המרכזיים בה. הנובלה הויזואלית שוחררה לראשונה ב 2010 עבור קונסולת ה PSP וכיום קיימת גם עבור ה PlayStation Vita, PlayStation 4, עבור המחשב האישי ובקרוב צפויה להשתחרר גם גרסה לסמארטפונים.

הסיפור מתמקד בנאגי מאקוטו, תלמיד רגיל ללא כל כישרון שהגיע אל Hope's Peak באמצעות הגרלה ולכן זכה לתואר "בעל המזל האולטימטיבי". כאשר מגיע מאקוטו לבית הספר ביום הלימודים הראשון, הוא מגלה שנכנס למשחק הרג אכזרי תחת ניצוחו של מונוקומה.

(לסקירה מלאה לחצו כאן)

(ליומן קריאה לחצו כאן)

Danganronpa/Zero

Light Novel

לייט נובל שנכתב ב 2011 על ידי קודאקה קאזוטאקה הכולל 33 צ'אפטרים הפרוסים על גבי שני כרכים.

הסיפור מתרחש לפני מאורעות Trigger Happy Havoc בימים בהם Hope's Peak Academy תפקדה כבית ספר. אנו נכנסים לנעליה של תלמידה בשם אוטונאשי ריוקו הסובלת מאמנזיה חמורה. ריוקו שוכחת דברים שקרו לה ממש לפני דקות, לכן היא רושמת הכל במחברתה, אותה היא לוקחת איתה לכל מקום. בעודה נעזרת בחברה מאטסודה יוסקה, הנוירולוג האולטימטיבי, בניסיון להשיב את זכרונה היא מתחילה להיחשף לסודות אפלים.

Danganronpa 2: Goodbye Despair

Visual Novel

נובלה ויזואלית נוספת שיצאה ב 2012, גם היא תחילה ל PSP ולאחר מכן ל Vita, PS4, למחשב האישי ובקרוב לסמארטפונים.

הסיפור עוקב אחר תלמיד תיכון בשם האג'ימה הינאטה, שהתקבל גם הוא ל Hope's Peak Academy. האג'ימה מתעורר יום אחד על אי בודד יחד עם חברי כיתתו, כאשר הוא אינו זוכר מהו כישרונו וכיצד הגיע לשם. תלמידי הכיתה מתקבלים בברכה על ידי ארנבת העונה לשם מונומי, הטוענת שהיא המורה המנחה אותם בסיור הכיתתי ומטילה עליהם את המשימה להכיר ולהתקרב כמה שיותר האחד לשני. לא עובר זמן רב, וגם מונוקומה נכנס לתמונה ומשנה את חוקי המשחק לאלו של משחק ההרג המוכר.

(לסקירה מלאה לחצו כאן)

Danganronpa: Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei The Animation

אנימה

ב 2013 שודרה סדרת אנימה בת 13 פרקים מבית סטודיו Lerche. הסדרה עיבדה את אירועי ה Visual Novel הראשון ומגוללת סיפור זהה.

Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls

משחק

משחק הרפתקה/אקשן שיצא בשנת 2014 לקונסולת ה PlayStation Vita וזמין היום גם לווינדווס ול PS4.

המשחק מתרחש לאחר מאורעות Trigger Happy Havoc ועוקב אחר נאגי קומארו, אחותו של מאקוטו שנכלאה בדירה סגורה בעיר טוואה. לאחר שרובוטי מונוקומה תוקפים את המקום, היא ניצלת על ידי טוגאמי ביאקויה ומשתחררת לחופשי – אז היא מגלה מה קרה לעולם שבחוץ. קומארו נתפסת שוב על ידי חבורה של ילדים סדיסטיים ונאלצת להשתתף במשחק הישרדות רצחני. שם היא פוגשת בפוקאווה טוקו והשתיים משתפות פעולה על מנת להציל את ביאקויה ולברוח מהמקום.

Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Mirai-hen

אנימה

סדרת אנימה מקורית מבית סטודיו Lerche שיצאה ב 2016.

הסיפור מתרחש לאחר מאורעות Danganronpa 2: Goodbye Despair. נאגי מאקוטו שב למפקדת ארגון מיראי כדי להסביר את ההחלטה מעוררת המחלוקת שעשה באי ג'אברוורק. כאשר הוא מגיע, מוצא עצמו מאקוטו נעול יחד עם שאר חברי הארגון בבניין שמערכת האבטחה שלו נפרצה. הפירצה נעשתה על ידי לא אחר מאשר מונוקומה – החוזר שוב על מנת לשסע את חברי הארגון האחד בשני במשחק הרג שלישי.

Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Zetsubou-hen

אנימה

סדרת אנימה מקורית נוספת מבית סטודיו Lerche ששודרה גם היא ב 2016, במקביל ל Mirai-hen.

הסיפור מתרחש לפני מאורעות Trigger Happy Havoc, בימים בהם Hope's Peak עדיין תפקד כבית ספר. אנו עוקבים אחרי כיתה 77-B, כיתת התלמידים המוכשרים מהנובלה השניה, Goodbye Despair וחווים את האירועים שהובילו אל נקודת הפתיחה של Danganronpa כולה.

Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Kibou-hen

אנימה

ספיישל בן פרק אחד שיצא ב 2016, הממשיך את עלילות Mirai-hen ונותן סיום למשחק ההרג השלישי.

הספיישל מהווה סיום לכל קו העלילה של Danganronpa כפי שהוצגה עד כה.

Super Danganronpa 2.5: Komaeda Nagito to Sekai no Hakaimono

אנימה

OVA בן 25 דקות שיצא ב 2017 בכיכובו של קומאדה נאגיטו. ה OVA מחבר בין הסוף של Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Mirai-hen לבין הספיישל Kibou-hen.

Danganronpa V3: Killing Harmony

Visual Novel

הנובלה הויזואלית השלישית (והאחרונה נכון לעכשיו) של Danganronpa, ששוחררה ב 2017 ל PS4, PS Vita ולמחשב האישי. צפויה גם היא לקבל גרסת סמארטפונים בקרוב.

הסיפור מכיל משחק הרג חדש, אותו מנהל מונוקומה יחד עם חמשת ילדיו החדשים – המונוקאבס. את משחק ההרג החדש אנו חווים דרך נעליה של אקאמאטסו קאדה, הפסנתרנית האולטימטיבית, שנחטפת יום אחד ומוצאת עצמה במבנה בית ספר נטוש יחד עם חמישה עשר התלמידים הנוספים.

(לסקירה מלאה לחצו כאן)


הבהרות לגבי סדרה הצפייה/קריאה

הסדר ב Danganronpa הוא קריטי. כיוון שמדובר בסדרת מסתורין, שפתרון התעלומות בה הוא כל העניין, ברור מאליו שיש להימנע ממצב בו רואים אנימה או קוראים נובלה המספיילרת לאחת שטרם קראתם. לכל המעוניין, הסדר הכרונולוגי של הכותרים המופיעים הוא:

  1. Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Zetsubou-hen
    1. Danganronpa/Zero (מתרחשת לקראת האמצע של Zetsubou-hen)
  2. Danganronpa: Trigger Happy Havoc
  3. Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls
  4. Danganronpa 2: Goodbye Despair
  5. Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Mirai-hen
  6. Super Danganronpa 2.5: Komaeda Nagito to Sekai no Hakaimono
  7. Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Kibou-hen
  8. Danganronpa V3: Killing Harmony (לא בדיוק, מיקומו על ציר הזמן וביקום של הסדרה הוא אחת התעלומות, לכן תצטרכו לקרוא כדי להבין)

עם זאת, הסדר בו אתם נדרשים לחוות אותו הוא לא בסדר זה, אלא הרבה יותר פשוט מכך: לפי רשימת הכותרים כפי שהיא מופיעה למעלה בציר הזמן, שם הם מסודרים לפי תאריך יציאתם – וזהו גם הסדר בו אתם מצופים לחוות את הסיפור, עם תשומת לב לכמה דגשים הבאים:

האנימה

נתחיל מכך שעל האדפטציה הראשונה, זו המגוללת בדיוק את אותו הסיפור של הנובלה הויזואלית הראשונה – ניתן לדלג. אני לא יכול להעיד בוודאות על איכותה כי טרם צפיתי בעצמי, אך מוסכם על פי רוב שמדובר באדפטציה לא טובה שאינה עושה חסד עם המקור (והגיוני, היא בכל זאת דוחסת סיפור דיי ארוך למספר פרקים קצר). על אף שהחלטה כן לצפות בה תהיה מובנת, עשו לעצמכם טובה ואל תעשו זאת לפני שתקראו את Trigger Happy Havoc– אחרת פשוט תגלו לעצמכם את כל הסיפור ובכך תהרסו את כל הכיף והרושם הראשוני מהפרנצ'ייז שזה… חבל.

כיוון שבניגוד לסדרות כמו Fate, ב Danganronpa גם כך לא ניתן לחוות את כל המשך הסיפור דרך האנימה בלבד, וממילא אתם צריכים לקרוא נובלות ויזואליות (אלו הרי מהוות את העיקר) – אין באמת תירוץ הגיוני להתחמק מהראשונה, זו גם תתן לכם היכרות טובה יותר עם הגיימפליי לקראת הבאות.

לגבי שאר התוכן שיש לאנימה להציע – הוא אמנם אינו בגדר "חובה" ואינו מספק חוויה משמעותית כמו של הנובלות, אך הוא כן נותן סיום לסיפור שכנראה תרצו לראות.

עוד בקשר לזה, סייג אחד לגבי הסדר ברשימה למעלה: ה OVA של Super Danganronpa 2.5 אינו מספיילר את הספיישל Kibou-hen, ויש הסכמה רחבה שמוטב והגיוני יותר לצפות בו קודם, על אף ששוחרר מאוחר יותר. זה לא מאוד מאוד קריטי, אך כך גם אני צפיתי ומצטרף להמלצה.

בנוסף, יש לשים לב שעל אף שסדרות האנימה "ארק העתיד" (Mirai-hen) ו"ארק היאוש" (Zetsubou-hen) של Danganronpa 3 רשומות אחת אחרי השניה ברשימה, הן שודרו במקביל בימים שונים של השבוע, ועל כן על מנת לשמור על הסדר יש לצפות בהן בצורה של "זיגזג": להתחיל מפרק ראשון של ארק העתיד, משם לעבור לפרק ראשון של ארק היאוש, פרק שני של ארק העתיד, פרק שני של ארק היאוש וחוזר חלילה. הסיבה לשידור הזה היא פשוטה: שתי הסדרות חולקות דמויות חדשות המצטרפות לסיפור, ופרטים רבים אודותיהן נחשפים לאט לאט ב Zetsubou-hen ונעשים רלוונטיים ל Mirai-hen, כמעין פלאשבקים במהלך העלילה. לאחר סיום שתי הסדרות, ניתן כמובן להמשיך הלאה ל OVA ולספיישל הנותרים.

Ultra Despair Girls

כאמור סיפור המשחק מתרחש בין הנובלה הויזואלית הראשונה לשניה, אך הוא מכיל כבר על ההתחלה ספוילרים כבדים לאחת התעלומות המרכזיות של Goodbye Despair, לכן בכך הקשור אליו יש להימנע מהסדר הכרונולוגי ולדבוק בסדר היציאה, כלומר לשחק בו לאחר קריאת Goodbye Despair.

כיוון שהמשחק הזה הוא ספין-אוף של הסדרה ואינו מהווה נדבך חשוב שמשפיע מאוד על השאר, כן אפשר לדלג עליו אם לא מוצא חן בעיניכם סגנונו השונה מהאחרים, אך לא הייתי ממליץ על כך. מלבד היותו כיפי ומעניין בפני עצמו, יש אזכורים לדמויות שלו ולמצבן בתום העלילה במהלך האנימה של Danganronpa 3 – כך שאם תדלגו, יתכן שתהיו מעט מבולבלים כשתגיעו לשם.

Danganronpa/Zero ושאר אקסטרות

מלבד אותה רשימה, קיימים גם לייט נובלים ומנגות ספין-אוף נוספים, אותם החלטתי לא לכלול בכתבה – פשוט כי אני לא מרגיש שהם מרכזיים מספיק ונחוצים לסיפור הגדול, ואת כולם ניתן להשלים כך או כך לאחר סיום הכותרים המשמעותיים יותר.

החריג היחיד הוא Danganronpa/Zero אותו כן החלטתי לכלול, שכן הוא נכתב על ידי היוצר המקורי, הוא מתרחש באותו ציר הזמן של יתר הסיפור ולא ביקום מקביל וכי הרבה יותר בעייתי להשלים אותו בשלב מאוחר יותר – כיוון שהאנימה של Danganronpa 3 כוללת ספוילרים אליו. כמו כן, על אף שהוא יצא לפני Danganronpa 2: Goodbye Despair, הוא כן רומז פרט שקשור באופן אדוק לטוויסט הסיום של אותו ויז'ואל נובל – לכן מומלץ לקרוא אותו את Zero אחריו.

אישית, גם בתור אחד שלא חובב לייט-נובלים בלשון המעטה – אני חושב שהוא שווה את הזמן שלכם. הוא קצר מאוד, מעניין מאוד וכולל טוויסט נהדר בסופו המרחיב בצורה מרתקת על אחת הדמויות היותר מזוהות עם הסדרה.

לסיכום

כדי לא להשאיר ספקות וכדי שתוכלו להיות בטוחים שהבנתם את הסדר המומלץ ואת החשיבות של כל כותר וכותר, הרי לכם אותו סדר כרשימת מכולת פשוטה:

  1. Danganronpa: Trigger Happy Havoc
    1. Danganronpa: Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei The Animation – האנימה הראשונה, ניתן לצפות בה בכל שלב מנקודה זו והלאה.
  2. Danganronpa 2: Goodbye Despair
  3. Danganronpa/Zero
  4. Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls
  5. Danganronpa 3 (שתי הסדרות Mirai-hen ו Zetsubou-hen במקביל בצפיית "זיגזג", כאשר מתחילים בפרק ראשון של Mirai-hen)
  6. Super Danganronpa 2.5: Komaeda Nagito to Sekai no Hakaimono
  7. Danganronpa 3: The End of Kibougamine Gakuen – Kibou-hen
  8. Danganronpa V3: Killing Harmony

כאשר במודגש אלו שלושת הנובלות הויזואליות, המהוות את עיקר הסיפור – בעוד השאר אופציונליים, אך אם החלטתם שהם שווים את זמנכם כדאי מאוד לשמור על הסדר כדי שבאמת תוכלו להנות מהם כמו שצריך. אם אתם לא בטוחים, את חוות דעת שלי (אלו מהן שאינן סקירות מלאות) ניתן למצוא בפוסט הסיכום של שנת 2019, אז נחשפתי אני לפרנצ'ייז.

אם עדיין יש לכם שאלות, או אם הייתם רוצים להוסיף את דעתכם בעניין – מוזמנים כמובן לכתוב לי בתגובות.

2 תגובות בנושא “מאיפה להתחיל? – Danganronpa

  1. אתה יודע איפה אני יכול להוריד את דאנגאנרונפה פרוץ מהאינטרנט..?
    הבנתי שכולם מורידים מהאינטרנט וחיפשתי מלא אחרי קישור טוב ואני לא מוצא אחד שעובד , אשמח לעזרה

    אהבתי

    1. אישית קניתי את המשחקים דרך Steam, אז לא, אני לא מכיר מקום שאפשר להוריד ממנו.

      אני מניח שאפשר למצוא את המשחקים באתרי טורנטים גדולים ומוכרים, אבל כעיקרון אני מנסה לשמור את הבלוג נקי מלינקים להורדות פיראטיות אז לא אוכל לעזור לך עם החיפוש. זה לא מתוך רצון לחנך אף אחד חלילה, אני לא מעמיד פנים שאני לא משתמש בהורדות כאלו בעצמי אף פעם, פשוט זאת לא המטרה של אזור התגובות באתר.
      מקווה שתסתדר.

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s