מאיפה להתחיל? – Fullmetal Alchemist

אני יודע, כבר יותר משבועיים שהבלוג פתוח ועדיין קיימת בו רק סקירת אנימה/מנגה אחת – תצטרכו לחכות עוד טיפה עד שאסיים את "Full Metal Panic!" (אבל היי, עברתי את החצי!). כבר אמרתי, אני בן אדם עסוק.

בכל אופן, סוף חודש דצמבר צפוי להיות עמוס במיוחד עם סקירות על Fate/Apocrypha ו Ballroom e Youkoso וכתבות נוספות שמתוכננות. אל דאגה, לא פתחתי בלוג כדי להשאיר אותו ריק (:

בינתיים קבלו פינה חדשה, שלא תהיה קבועה אמנם, אך כן מתוכננות לה כמה כתבות בעתיד הקרוב. הפינה תקרא "מאיפה להתחיל?" והיא מיועדת לעזור לצופים שרוצים להיכנס לפרנצ'ייז מסויים לו קיימות מספר סדרות אנימה (או מדיומים שונים) שלאו דווקא מסודרות בסדר כרונלוגי או סדר הגיוני אחר – מצב שעשוי להיות דיי מבלבל.

מטרת הפינה היא להציג את הפרנצ'ייז, את הסדרות הקיימות בו, את האפשרויות השונות לסדר הצפייה – וכמובן לתת המלצות מהיכן כדאי להתחיל ולאן להתקדם כדי להשיג את החוויה המלאה (גם אם אתם אנשים עסוקים מאוד כמוני שלא תמיד יש להם את הכוח לצפות בכל מה שקשור למותג ורוצים להסתפק בחלקים החשובים). מכיוון שאנשים שונים ייתנו המלצות שונות, ארצה לתת טיעונים התומכים בדעתי, שלעיתים יכללו ספויילרים – כל דיון שכזה אעשה בסוף הכתבה בחלק המיועד לכך, כדי לא להרוס לצופים חדשים. אם מישהו מכם ירצה לדון בעניין בתגובות, אתם מוזמנים, אך אם אתם מתייחסים לאותם ספויילרים השתדלו להזהיר מראש.

את הפינה אפתח עם סדרה יחסית פשוטה ולא מבלבלת במיוחד, שאינה מאוד שנויה במחלוקת – אך כזאת שאני חושב שהרבה אנשים, בעיקר בשנים האחרונות, מפספסים חלק מהחוויה הגדולה שהיא מסוגלת לתת – וחבל. מדובר באחת מהסדרות האהובות עליי אישית – Fullmetal Alchemist.

עודכן לאחרונה: 15.6.2020


על ציר הזמן

Fullmetal Alchemist

מנגה

Fullmetal Alchemist (או בקיצור FMA, וביפנית Hagane no Renkinjutsushi) התחילה את דרכה ב 2001 כמנגה שנכתבה ואוירה על ידי המנגקה הירומו אראקוואה.

המנגה התפרסמה במגזין Sounen Gangan באופן חודשי והסתיימה ב 2010 לאחר 108 צ'אפטרים שהתפרסמו על גבי 27 ווליומים.

הסדרה מתרחשת בעולם בו אלכימיה היא סוג של כוח קסם בעל עיקרון אחד – שיוויון. בעזרת האלכימיה ניתן למעשה לייצר כל דבר בהינתן כלל החומרים המרכיבים אותו – מה שמבטיח שערך השיוויון נשמר. סיפור הסדרה עוסק זוג אחים, אדווארד ואלפונס אלריק, המתגוררים עם אימם ולומדים לבדם את עקרונות האלכימיה. לאחר שאימם מתה ממחלה, מנסים השניים להשתמש בחומרים המרכיבים את גוף האדם על מנת ליצור אותה מחדש ולהחזירה לחיים, אך מכיוון שאין שווה ערך לחיי אדם – הניסיון נכשל וגובה מאדווארד את רגלו השמאלית ומאלפונס את כל גופו. בניסיון נואש אחרון להציל את אחיו, מקריב אדווארד את ידו הימנית ומצליח להציל את נשמתו של אחיו, אותה הוא חותם בתוך שיריון גדול שעמד בחדר.

שנים לאחר מכן, כשאדווארד מצויד ביד וברגל מתכתיים, יוצאים השניים למסע לחפש אחר חפץ מסתורי בשם "אבן החכמים", העשוי על פי השמועות לעזור להם לחצות את גבולות האלכימיה ובכך לתת להם את הכוח להחזיר את חלקי גופם שאבדו.

Fullmetal Alchemist (2003)

סדרת אנימה

ב 2003 הגיעה הסדרה לראשונה למסכי הטלוויזיה בעיבוד אנימה מאת סטודיו BONES תחת השם Fullmetal Alchemist הזהה לזה של המנגה. מכיוון שהמנגה הייתה עוד רחוקה מסיום בזמן שידורה של האנימה, הסיפור שונה במקצת, ולאחר כשני שליש מהסדרה הוא אף התקדם לכיוון שונה לחלוטין מהסיפור המקורי של המנגה. סדרת האנימה הסתיימה ב 2004 בפרקה ה 51 עם סיום מקורי.

Fullmetal Alchemist: The Conqueror of Shamballa

סרט אנימה

ביולי 2005 עלה לאקרנים סרט האנימציה, גם הוא מבית סטודיו BONES, הממשיך את מאורעות האנימה מהנקודה בה הסתיימה עם סיפור חדש ומקורי. הסרט היווה אפילוג החותם את סיפורה של Fullmetal Alchemist של 2003.

הסרט מתרחש במקביל בעולם הסדרה המוכר ובעולם ש"מאחורי השער" אליו נשלח אדוארד בסיום הסדרה. עולם זה מקביל לעולמנו כאשר אדוארד מוצא עצמו בגרמניה של אחרי מלחמת העולם הראשונה.

Fullmetal Alchemist (2009/Brotherhood)

סדרת אנימה

לקראת ההתקרבות של סדרת המנגה לסיומה, החליטו ב BONES על הפקת גרסה מחודשת לסדרת האנימה המצליחה שלהם, כזאת שתספר את הסיפור מהתחלה ותעקוב הפעם באדיקות אחר הסיפור מהמנגה. כך באפריל 2009 החלה את שידוריה סדרת האנימה השנייה של Fullmetal Alchemist, שהופצה זמן קצר מאוד אחר כך במערב תחת השם Fullmetal Alchemist: Brotherhood (או בקיצור FMAB).

הסדרה קבלה 64 פרקים והסתיימה בסמוך לסיומה של המנגה ביולי 2010. FMAB נצמדה יותר למנגה לא רק בגזרת הסיפור, אלא גם בסגנון הציור של הדמויות שהיה קרוב יותר לסגנונה של אראקוואה.

Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos

סרט אנימה

מעט אחרי סיומה של FMAB הוכרז על סרט קולנוע נוסף וביולי 2011 הוא יצא לאקרנים ביפן. בניגוד לסרט הקודם, כאן מדובר בסיפור צדדי, וכזה שלא מתייחס ספציפית למאורעות אחת מהסדרות (ולכן מתרחש ככל הנראה לקראת תחילת העלילה, על אף שלא נאמר במפורש). גם הסרט החדש שינה מעט את סגנון הציור, שלא דמה במיוחד לאף אחת מסדרות האנימה הקודמות.


סדרי הצפייה האפשריים

1. לעצלנים – צפייה ב FMAB בלבד

סדר זה מיועד לאנשים שרוצים לחוות את הסיפור המקורי ואותו בלבד – ולחוות אותו דרך האנימה. זוהי כנראה הבחירה הפופולארית ביותר בשנים האחרונות ואפשר להבין למה. FMAB נחשבת לסדרת האנימה הטובה מבין השתיים (על פי רוב לפחות, זה נתון לוויכוח), וקשה להתווכח עם האימרה שאם יש אנימת חובה של FMA – זו היא. זו כאמור האדפטציה הנאמנה למנגה, המציגה את הסיפור במלואו, עם כל הדמויות וקווי העלילה שבו, ובאנימציה מודרנית יותר. היא אמנם מדלגת על כמה פרטים, בעיקר בהתחלה, אך אלו לא פרטים משמעותיים מספיק כדי שימנעו ממישהו להבין את הסיפור.

אם אתם לא רוצים לצפות במעל 100 הפרקים של שתי הסדרות יחדיו, והמנגה היא לא אופציה עבורכם – זהו המקום בשבילכם (אם כי אתם עושים טעות חמורה, פירוט בהמשך). אם אתם כן חושבים שאחרי צפייה ב FMAB יש סיכוי שתשתכנעו לצפות גם בסדרה הישנה, כדאי לכם לדלג על סדר זה.

2. אנשי "המקור תמיד יותר טוב" – קראו את המנגה

יש כאלה שלא משנה כמה האדפטציה תהיה טובה – הם תמיד יעדיפו את המקור. יש בכך היגיון גם ב FMA – שכן למנגה יש יתרון שאין לאף אחד מסדרות האנימה. היא מעבירה את הסיפור השלם, ללא קיצוצים, ללא פילרים ובקצב הנכון ביותר עבורו. עבור מי שמעוניין בכך, באופן טבעי, אין צורך ביותר מאשר לקרוא את המנגה ולחוות את הסיפור כפי שהיוצרת המקורית רצתה שתחוו אותו.

על אף שאני יכול להסכים שמדובר בגרסה האולטימטיבית של FMA – אני חושב שלסדרות האנימה יש לא מעט להציע ושמדובר בעיבודים נפלאים. לכן, גם מי שיבחר לגשת אל המקור, תמיד מומלץ לנסות אחר כך גם את הגרסאות המונפשות.

3. הסדר המומלץ – להתחיל מהאנימה של 2003

על אף שאין עוררין על כך שהמנגה מצוינת ושהיתרונות שלה הופכים אותה כנראה ל"גרסה האולטימטיבית" של הסיפור, אני סבור שהצפייה בשתי סדרות האנימה יחדיו היא כדאית יותר. הן משלימות זו את חסרונותיה של זו, ושילובן יחדיו יוצרת חוויה שלטעמי מתעלה על זו של המקור.

FMA של 2003 היא זו המציגה את התחלת הסיפור לדעתי בצורה הטובה והמשכנעת ביותר. היא שומרת על סדר האירועים של המקור תוך שהיא מרחיבה עליהם עם תוכן מקורי משלה שמוסיף לא מעט.

FMAB לעומתה עוברת בזריזות על האירועים החופפים לסדרה הישנה, כאילו נבנתה מתוך הבנה שהקהל כבר צפה בה ורוצה להגיע לעיקר, ולכן מדלגת על לא מעט (כולל על הצגת הדמויות, שבאופן אירוני היא משתמשת בפרק ראשון פילרי כתחליף לכך). עם זאת, את כל התוכן שלאחר החלק החופף בין הסדרות, היא עושה בצורה נהדרת ומושקעת במיוחד, שפעמים רבות מאפשרת לה להתעלות על המקור.

אם כך הסיבה להתחיל מ FMA של 2003 היא ברורה, אך אם יש בכם חשש ש 51 הפרקים שלה הם עדיין צפייה מיותרת בהינתן אותו רימייק חדש ונוצץ מ 2009 – אתם יכולים להסיר את החשש מליבכם. בלי שום קשר לאותו תוכן התחלתי, מדובר בסדרה שהיא לא רק שאינה מיותרת – אלא שווה מאוד את הזמן שלכם. הכיוון שהיא לוקחת הוא אמנם פילרי, אך הוא סיפור מעניין בפני עצמו המכיל כמה רעיונות נהדרים שלא היו קיימים במקור ואפילו אעז לומר שנותן נפח נוסף לחלק מהדמויות ומעביר אותן בצורה טובה יותר. מדובר בסדרה מעט יותר אפלה ופחות "שוננית" מהמקור, וסרט ההמשך שלה מהווה סיפור מרתק בפני עצמו.

זה לא אישור לדלג על הסיפור המקורי כמובן, שאסכים שהוא עדיין טוב יותר, אבל אם אתם חושבים להתחיל בו ולחזור לאחר מכן לסדרה של 2003 – אני עדיין ממליץ שלא. בעוד המעבר מ FMA של 2003 ל FMAB הוא פשוט וטבעי, הצורה ההפוכה היא בעייתית יותר. קשה לחזור מאנימציה חדשה לכזו ישנה יותר ומכיוון שחלק גדול מהסדרה הוא תוכן שאתם כבר מכירים אך שמתפרס לאורך זמן רב בהרבה – היא עשויה להרגיש מעט מרוחה ומשעממת בדרך זו. בנוסף, כיוון שלא קיימים בה כמה מדמויות המפתח ומקווי העלילה החשובים ב FMAB – חסרונם בגרסה מ 2003 עלול לאכזב את מי שכבר צפה ב FMAB והגיע עם ציפיות למשהו דומה.

הרבה יותר קל להעריך את FMA של 2003 כשצופים בה ראשונה, וצפייה זו לו פוגמת בהנאה מהחדשה, שבהכנתה כנראה נלקח מראש בחשבון שחלק נכבד מצופיה כבר צפה באנימה הישנה.

אחרי הכניסה לעולם של FMA שתעניק לכם הסדרה הראשונה (ולאחר שתסיימו גם את סרט ההמשך שלה) – תוכלו להמשיך דרך FMAB המעולה בפני עצמה. אחרי כ 13 פרקים ראשונים שיסקרו דיי בזריזות את המאורעות החופפים בין הסדרות (אך עדיין נחוצים לאור השינויים בסיפור של הסדרה הישנה, וכדי שתדעו היכן קו העלילה שלה התפצל מזה של המנגה), תקבלו את כל שאר הדברים שיש לסיפור האפי של FMA להציע – ויש הרבה. וכמובן, לאחר סיום הצפייה בשתי הסדרות הנ"ל תמיד קיימת האופציה לחוות אותו שוב דרך המנגה לכל המעוניין.


פינת הספויילרים

במקרה של FMA, אין הרבה נקודות שמצריכות ספויילרים לצורך הדיון של "מה לראות קודם", אבל ארצה להתייחס בכל זאת לכמה מהן.

  • קינג בראדלי – בעוד מדובר בטוויסט מפתיע שבא בשלב מתקדם יחסית באנימה הישנה, ב FMAB לא חוששים להראות כבר מהפרק הראשון, שיש משהו חשוד בפיהרר של אמסטריס. את החשיפה שבראדלי הוא הומונקולוס אנחנו מקבלים, בשל הקצב המהיר של ההתחלה, בשלב דיי מוקדם של הסיפור בגרסת FMAB בעוד שבגרסה הישנה מדובר בטוויסט השמור לשלב מתקדם יותר של הסדרה.
  • דמותה של לאסט, גם אם משתתפת בפחות אקשן, מקבלת נפח משמעותי בסדרה הישנה שתורם רבות להכרת הדמות. זה אפקטיבי כדי לפתח יותר אכפתיות לקראת המוות שלה ב FMAB, זה גם הופך את אותו מוות בשלב יחסית מוקדם של העלילה למאוד מפתיע – טוויסט שכנראה מעולם לא היה מכוון להיות כזה.
  • עוד טוייסט שנעשה בצורה מפתיעה יותר הוא חשיפת זהותו של פרייד – לאחר שסלים בראדליי היה ילד רגיל לגמריי בגרסה הישנה, ואף זכה לסוף לא מזהיר כאשר נבגד בידי אביו, הסבירות של הצופה החדש לחשוד בו ב FMAB כהומונקולוס היא קטנה יותר והופכת את החשיפה למפתיעה יותר. העובדה גם שבראדליי עצמו היה פרייד בגרסה הישנה, ונחשף כראת' ב FMAB גרמה לי לחשוב שפרייד כנראה הוא דמות חדשה מחוץ לקאסט הישן.
  • דמויות נוספות כמו רוזה, איזומי וכמובן יוקי מקבלות גם הן נפח משמעותי לדמותם בגרסה הישנה (כאשר הפרק המציג את דמותו של יוקי כלל לא קיים בגרסה החדשה).
  • פרקים נוספים בהתחלה שנועדו להצגת דמויות – כמו הפרק ברכבת (פרק קאנוני שקיים במנגה) המציג את דמותו של היוז וכן את דמותו של רוי נחתך לגמרי ב FMAB.
  • עוד בהקשר הצגת הדמויות – דווקא במקרה זה עושה הסדרה הישנה עבודה נאמנה יותר למנגה, כאשר ב FMAB החליטו לפתוח בפרק שהוא למעשה פילרי, בו אנו פוגשים את כל קאסט הדמויות בצורה שדיי מעמיסה על הצופה.

*הבהרה לגבי סרט האנימה השני: מכיוון שמדובר בסיפור צדדי לא כללתי אותו בסדרים השונים, אך תוכלו לגשת אליו כמעט מכל נקודה (חוץ מלהתחיל ממנו, כי אז לא תבינו דבר ממה שהולך בו). מספיק שסיימתם את אחת הסדרות (או אפילו חצי סדרה) וזה יספיק כדי להבין את הסרט. כדי לא לפגוע ברצף – מוטב אולי להשאירו לסוף.

*מעבר לתחומי האנימה והמנגה נתנה הסדרה השראה לסדרת נובלים שנכתבו על ידי אינואה מאקוטו, וכן לסרט לייב אקשן יפני שהגיע לנטפליקס ב 2018, אלו לא נכללים בכתבה כי הם מהווים תוכן יותר נישתי שלא מיועד לצופים/קוראים חדשים (או לעיניים של צופים בכלל, אם אנחנו מדברים על סרט הלייב אקשן המיותר).

באיזה דרך שלא תבחרו, צפייה/קריאה של Fullmetal Alchemist היא יותר ממולצת – היא חובה. אם עוד לא יצא לכם לצפות באחת היצירות הגדולות והמשמעותיות של עולם האנימה והמנגה, זה תמיד זמן טוב להתחיל.

2 תגובות בנושא “מאיפה להתחיל? – Fullmetal Alchemist

  1. לא יכלתי לסבול יותר את העובדה שזנחתי את הכתבה על הפרנצ'ייז הכל כך מצוין הזה ונתתי לה להישאר כל כך מבולגנת ועם תמונות שבורות. בשעה טובה מצאתי זמן לסדר אותה לפורמט דומה של הכתבות האחרות בפינת "מאיפה להתחיל", לתקן את השגיאות ולשכתב חלקים ממנה. מקווה שהיא תמשיך להיות לעזר עבור מי שזקוק לכך (:

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s