עמוד זה נועד כדי לעשות קצת סדר בציונים שאני נותן לכל אנימה/מנגה בסקירות שלי – גם כדי שתדעו מה עומד מאחורי אותו ציון וגם כדי שתדעו את כל קשת הציונים האפשרית. לפני שאכנס לפרטים ארצה לציין כמה נקודות כלליות:
- אני לא בעד להתייחס לציונים בתור איזה מדע מדויק או להיות אובססיבי אליהם – דירוג של אנימה/מנגה הוא אינו תחליף לסקירה מבחינתי (בה אני מפרט את דעתי על היצירה כמה שרק ניתן), אלא שורת סיכום שמתלווה לסופה ונועדה למקם את הסדרה באיזשהי סקאלה שתאפשר למדוד את דעתי עליה ביחס לסדרות אחרות, לא מעבר.
- לא תמיד אני יכול להביא בחשבון את כל מה שראיתי/קראתי עד כה ולכן יתכן מצב שבו אני אוהב יותר סדרה שדירגתי נמוך מאשר אחת שדירגתי גבוה.
- הציונים נעים מ 1 עד 10 במספרים שלמים בלבד – גם כיוון שכך ניתן להתאימו לציונים שאני נותן ב MAL וגם מכיוון שאני חושב שזהו טווח ציונים לא גדול מידי ולא קטן מידי, המאפשר לי לבטא בצורה המשקפת מספיק את מחשבותיי, ומבלי להתחייב יותר מידי על הניקוד המדויק.
- אני מתייחס לציונים כמשהו שבא לבטא את ההתרשמות מהסדרה כולה – לא כספירה של כמה "בעיות" ניתן למצוא בה, אלא שקלול של הנקודות הטובות והנקודות הפחות טובות שלה, ומה סך הכל ההרגשה שאיתה יצאתי ממנה.
הציונים האפשריים הם (מהגבוה לנמוך):
יצירה שנכנסה עמוק לליבי, שאני יכול להמליץ עליה בלב שלם ושהיא מהטובות שיצא לי לחוות עד כה (ולכן רק מעטות היצירות שיקבלו ציון זה). אין הכוונה שהיצירה מושלמת. אני יוצא מתוך נקודת הנחה שאין דבר כזה מושלם ושניתן למצוא פגמים בהכל, אבל ציון שכזה אני נותן ליצירה שלדעתי אותם הפגמים שבה הם לגמרי זניחים לעומת המעלות שהיא כן נותנת.
יצירה מצוינת ומומלצת מאוד, שלא רק שהיא טובה מאוד – אלא גם קיים בה משהו מיוחד שמבדיל אותה מיתר היצירות הטובות. יצירות שכאלה, גם אם אינן ברמה של "יצירות מופת" כאמור, הן כאלו שאהבתי אליהן גדולה מאוד, ושאשמח לצפות בהן שוב ושוב.
יצירה מעולה היא יצירה טובה מאוד, אחת כזו ששווה את הזמן של כל אחד, גם אם היא לא מיוחדת במינה או ממציאה את הגלגל מחדש. זהו ציון שאני נותן בדרך כלל לסדרות שאני חושב שמצליחות להעביר את מה שהן רצו בצורה טובה ומשכנעת ובביצוע מרשים.
יצירה שאהבתי לצפות בה. יש בה פגמים המעיבים על החוויה, בין אם מדובר בחורי עלילה גדולים, בעיות קצב, ובעיות אחרות – וזה מורגש. עם זאת, הם עדיין לא פגמים שמונעים ממנה להיות מהנה מאוד ולהרגיש שהיא שווה את הזמן.
יצירה שקשה להגדיר כטובה, והיא בעלת פגמים שעשויים להיות בולטים או שהיא פשוט לא מסעירה במיוחד. זו עדיין יצירה שעושה מספיק כדי להיות כיפית, ושניתן להנות ממנה למרות הכל – אך היא דיי נשכחת ולא מאוד מלהיבה.
יצירה "ממוצעת": ב MAL הציון 5 נקבע כ"ממוצע" ואני אכן מתייחס אליו כך, בהנחה שזהו הממוצע של כלל היצירות הקיימות, טובות מאוד וגם גרועות מאוד – כך שזהו מבחינתי ציון שהוא אינו "טוב" ואינו "רע", אלא משהו באמצע, ניטרלי לחלוטין. זהו אינו הממוצע של הסדרות אותן אני בוחר לראות (זה עומד אצלי נכון לכתיבת שורות אלה על 7.53 במדיום האנימה לפי MAL) מהסיבה הפשוטה – אני לרוב לא שש לצפות ביצירות שאני לא חושב שהן טובות (ולכן הציונים מ 4 ומטה שתראו בהמשך הדף, כמעט ואינם נמצאים בסקירות בבלוג או ברשימות שלי, אם בכלל). יצירות שנתתי להן 5 הן לדעתי לא כאלה שיש בהן משהו ממש רע שמרתיע לצפות בהן, אבל גם לא כוללות מספיק נקודות חיוביות שהופכות את הצפייה לכדאית.
יצירות מאכזבות או כאלו שהיה בהן פוטנציאל כלשהו, אבל במבחן התוצאה כוללות יותר נקודות שליליות מחיוביות כך שהצפייה בהן פשוט לא מהנה. אלו לא יצירות שאני יכול להמליץ עליהן בשום צורה.
יצירות שכן הושקעה עבודה מסויימת מאחוריהן – אך הן גרועות בכמעט כל אספקט חשוב שלהן, ובצורה שמאוד מקשה על הצפיה.
יצירות שפשוט גרועות בכל אספקט שהוא ואין שום סיבה טובה לצפות בהן.
יצירות המביישות את האחראיים עליהן, שהצפייה בהן היא פשוט סבל אחד גדול ושאין שום תכלית לקיומן – מומלץ להתרחק מהן כמה שרק ניתן.